Evenimentul Zilei > Actualitate > Concedieri masive la o companie din România. Sute de locuri de muncă, în pericol
Concedieri masive la o companie din România. Sute de locuri de muncă, în pericol

Concedieri masive la o companie din România. Sute de locuri de muncă, în pericol

Peste 800 de angajați ai capnomanției Damen Shipyards vor fi concediați.

În plină pandemie, ca urmare a primelor restricții introduse România, constructorul olandez de nave a trimis jumătate dintre angajații șantierului naval din Galați în concediu de odihnă sau șomaj tehnic. După mai multe luni în care activitatea a fost sistată, Damen a decis să concedieze aproximativ 870 de angajați.

Decizia companiei a fost luată în contextul în care, în ultimele luni, au fost înregistrate pierderi semnificative.

Damen, statul Român și scandalul corvetelor

În urmă cu un an, Damen a pierdut contractual pentru construirea celor patru corvete destinate Forțelor Navale în fața francezilor de la Naval Group.

Ulterior, grupul olandez Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), continuând un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi, în paralel, a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.

„Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale.

În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară, cât şi în străinătate. Acţiunile noastre vin în contextul în care autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie”, precizează sursa citată.

Compania a suspectat faptul că s-ar fi scurs informaţii clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare.

În urmă cu 3 saăptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv cererea companiei olandeze Damen de anulare a procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru construcţia corvetelor militare multifuncţionale, contract câştigat de asocierea Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: