Concedieri masive la început de an. Lista cu salariații care rămân fără locuri de muncă
- Antonia Hendrik
- 11 ianuarie 2025, 11:17
Anul debutează cu concedieri masive în fabricile din România. Mii de români au fost deja lăsați fără locuri de muncă, iar alte câteva sute vor fi concediați în cursul acestei luni.
Concedieri masive la început de an. Este dezastru în țară
Semnalele sunt îngrijorătoare și indică faptul că tot mai multe sectoare și industrii suferă din cauza scăderii vânzărilor și a diminuării exporturilor. Printre cele mai afectate se numără industria auto, sectorul confecțiilor textile, dar și industria IT.
Vor avea loc concedieri și în Maramureș, unde 379 de angajați ai unui producător de mobilă vor rămâne fără loc de muncă. Este vorba despre Taparo, companie specializată în fabricarea mobilierului, care a intrat în insolvență în luna noiembrie.
Cea mai mare unitate de producție de lactate din Transilvania, Lactalis, își suspendă activitatea la fabrica din Miercurea Ciuc, iar angajații vor fi concediați. Totuși, produsele vor continua să fie disponibile pe piață, urmând să fie fabricate în alte locații din țară. Lactalis deține branduri renumite, precum Zuzu, Albalact, Covalact de Țară și La Dorna.
În Olt o sută de angajați au fost disponibilizați
Angajatorii din județul Olt au informat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt despre disponibilizarea colectivă a 88 de angajați din sectorul confecțiilor textile, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al instituției, Elena Iordache.
De asemenea, în județul Olt, în domeniul confecțiilor textile, au avut loc disponibilizări și în luna decembrie 2024, când o companie a anunțat și implementat concedierea colectivă a 12 angajați. Din păcate și anul acesta sunt preconizate noi concedieri.
Concedieri masive la început de an. Este dezastru în țară. Sursa foto: Arhiva EVZ
Amazon România a început disponibilizările
Compania americană Amazon a decis să închidă o parte din activitățile sale de inteligență artificială din România, ceea ce va afecta 400 de angajați ai subsidiarei locale, care vor fi concediați începând cu 1 ianuarie 2025.
Amazon deține în România mai multe entități, printre care se numără Amazon Development Center România, care a avut în 2023 un număr mediu de 3.770 de angajați. De asemenea, Amazon Data Services Romania, Amazon Kuiper Services Europe SARL Luxemburg Sucursala București, înființată în 2024, Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala București a avut 19 angajați în 2023, iar Amazon MLS Romania a raportat 486 de angajați în același an.
Concedieri la o fabrică celebră din România
Forvia, al șaptelea cel mai mare producător de componente auto la nivel mondial, va efectua zeci de mii de concedieri. Directorul general al companiei a anunțat această decizie în octombrie 2024, dar nu a specificat câți angajați din România vor fi afectați.
Forvia deține mai multe unități de producție în România, incluzând cinci fabrici Faurecia situate în Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea și Cățeasca. De asemenea, compania are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție HELLA în orașele Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași.
Concedieri masive la început de an. Este dezastru în țară. Sursa foto: Pixabay
În plus, conducerea Damen a comunicat încă din decembrie 2024 intenția de a reduce personalul cu 300 de angajați la șantierul din Mangalia. Concedieri masive au avut loc și în Arad unde 236 de angajați din industria auto şi cea producătoare de plastic au fost vizați.
Un producător german a anunțat că închide fabrica din România
Producătorul de echipamente și componente auto Schaeffler AG a comunicat pe 27 noiembrie 2024 că va închide două unități de producție, situate în Austria și Marea Britanie, ca parte a planurilor de restructurare anunțate în această lună, și va reduce numărul de angajați, inclusiv în România. Planurile de restructurare ale companiei vizau 800 de angajați români din Brașov.
Concedieri semnificative au avut loc la o uzină din Sibiu. Mai mult de 180 de angajați ai unei fabrici de componente auto din județul Sibiu și-au pierdut locurile de muncă în urma unui proces de concediere colectivă care a avut loc la sfârșitul anului 2024.
Nici domeniul IT din România nu scapă
În 2024, două companii importante din România au anunțat reduceri de personal. NTT Data România a diminuat echipa cu 2%, iar Gameloft a închis complet sucursala din Cluj, ceea ce a dus la concedierea a 136 de angajați. Gameloft este prezent pe piața românească din 1999 și deține un alt studio de dezvoltare a jocurilor în București.
Compania a declarat pentru presa din Cluj că „această decizie a fost dificilă și conștientizăm efectele pe care le are asupra angajaților afectați. Ne angajăm să colaborăm cu fiecare dintre ei, individual, pentru a identifica cea mai potrivită soluție în gestionarea acestei situații”, potrivit antena3.ro.