Evenimentul Zilei > Politica > Colibășanu a început aclimatizarea la peste 8.000m. Ce probleme a avut până în tabăra de bază
Colibășanu a început aclimatizarea la peste 8.000m. Ce probleme a avut până în tabăra de bază

Colibășanu a început aclimatizarea la peste 8.000m. Ce probleme a avut până în tabăra de bază

Alpinistul timișorean care vrea să fie primul român care cucerește Everestul fără oxygen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor a ajuns în tabăra de bază. Horia Colibășanu și echipa sa și-au montat ieri tabăra la baza muntelui Shisha Pangma (din Tibet, Himalaya), fața nordică. El și Peter Hamor, partenerul slovac în expediția pe Everest se află aici pentru aclimatizare la altitudine extremă, la 8.000 de metri.

”Nici n-am avut timp să mâncăm. Astăzi suntem ok”, a transmis, ieri seara, alpinistul din Timișoara. El comunică prin SMS cu cei din țară.  Ieri a fost o zi friguroasă și cu vânt, temperatură ajungând la a€“ 10 grade la bază muntelui. Alpiniștii au fost obosiți din cauza drumului, a temperaturii scăzute și a dificultății instalării taberei în condiții de vânt, așa că până să ajungă în tabără s-au mai luptat și cu durerea de cap.  ”Nici n-am avut timp să mâncăm. Dar astăzi sîntem ok, ne-a trecut și durerea de cap”, a transmis Horia astăzi, prin SMS. Echipa va instală corzile și va avansa pe munte în zilele următoare”, relatează PR-ul expediției.
Alpiniștii Horia Colibasanu (România) și Peter Hamor (Slovacia) au ajuns pe 13 aprilie, în tabără de bază a muntelui Shisha Pangma din Himalaya, Tibet. Ei se află astfel la  8.027m înălțime, și încep exercițiile pentru aclimatizare.
Horia Colibasanu este singurul român care a reușit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 și Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar și fără ghizi (șerpași). În total, Horia a adus cinci premiere României.