Evenimentul Zilei > Politica > COD ROŞU de inundaţii în judeţul Caraş-Severin pentru râul Cernovăţ
COD ROŞU de inundaţii în judeţul Caraş-Severin pentru râul Cernovăţ

COD ROŞU de inundaţii în judeţul Caraş-Severin pentru râul Cernovăţ

Hidrologii au emis, joi, o nouă avertizare Cod Roşu de inundaţii pentru râul Cernovăţ din judeţul Caraş-Severin, valabil până joi seară la ora 21.00. În următoarele ore, fenomenele se pot produce şi pe alţi afluenţi ai Caraşului.

"Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale Cotelor de Periocol pe râul Cernovăţ, afluent al Caraşului din judeţul Caraş Severin", menţionează INHGA.

Tot până joi seară la ora 21.00 se află sub Cod Roşu de inundaţii râurile din bazinele Moraviţa şi Bârzava, judeţul Timiş, şi sectorul aval Vârtoapele (judeţul Teleorman).

De asemenea, joi, în intervalul orar 5.45 – 14.00, specialiştii în hidrologie au instituit Cod Portocaliu de inundaţii pe unele râuri din judeţul Timiş.

Cod Roşu înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecţie a oamenilor şi bunurilor, impune restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite în exploatarea construcţiilor hidrotehnice. Populaţia trebuie să ştie că instituirea unui astfel de cod înseamnă risc iminent de inundaţii, cu producere de inundaţii cu efecte locale. De aceea, populaţia trebuie să asculte recomandările autorităţilor locale, a CSLU, precum şi a IJSU, să nu se plimbe de-a lungul apelor, să nu desfăşoare activităţi care au legătură cu apa sau se derulează în proximitatea lor.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News