Evenimentul Zilei > Vremea > Cod portocaliu de ploi și vânt puternic. Harta cu zonele afectate
Cod portocaliu de ploi și vânt puternic. Harta cu zonele afectate

Cod portocaliu de ploi și vânt puternic. Harta cu zonele afectate

Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări. Precipitațiile își vor face simțită prezența în mai multe zone din țară până duminică. Va fi și vânt puternic.

Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări, anunţând precipitaţii în nordul, vestul şi centrul ţării până duminică la prânz, iar de duminică de la ora 2:00 până seara, vânt puternic în majoritatea judeţelor.

ANM a anunțat cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabil pentru intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, când local în vestul, nordul, centrul ţării şi la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

În aceeaşi perioadă, în regiunile sudice şi sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, grindină şi vijelii.

Cod Portocaliu de ploi

O avertizare cod portocaliu de ploi abundente a fost emisă pentru 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00

„În Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali, precum şi în sudul Banatului se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 40…50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp”, transmite ANM. Tot un cod portocaliu, dar vizând intensificări ale vântului, a fost anunţat pentru 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00.

Începând cu a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului şi la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăşi 80…100 km/h”, precizează meteorologii.

Vremea în weekendul 17-18 septembrie

În weekend vremea se va răci accentuat în urma pasajului unui front atmosferic rece. De asemenea, vor fi semnalate ploi și furtuni în majoritatea regiunilor țării. Cele mai ridicate cantități de precipitații se înregistrează de multe ori în jumătatea nord-vestică a țării, și în special în zonele de munte și deal din Maramureș și din Carpații Occidentali. Și în celelalte regiuni vor fi posibile furtuni și ploi torențiale.

Vremea va continua să se răcească treptat și în cursul săptămânii viitoare, iar temperaturile maxime se vor menține, în general, sub 20 de grade, în special în nordul, centrul și nord-estul țării. În Transilvania, Maramureș și în nordul Moldovei, este posibil ca în unele zile maximele să nu depășească 12- 13 grade.