Evenimentul Zilei > Vremea > Atenționare meteorologică. Cod galben de ploi și vânt intens în toată țara
Atenționare meteorologică. Cod galben de ploi și vânt intens în toată țara

Atenționare meteorologică. Cod galben de ploi și vânt intens în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben, valabil în toată țara. Acesta va fi valabil începând de vineri, 16 septembrie și până duminică, 18 septembrie. Sunt vizate fenomene de vânt puternic și ploi.

ANM a emis o atenționare de cod galben ce se va manifesta în toată țara, prin ploi și vânt intens, până duminică.

Astfel, din 16 septembrie, ora 12.00 și până pe 17 septembrie, ora 12.00, instabilitatea atmosferică se va manifesta în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte.

Vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

De asemenea, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice.

Valorile termice vor fi în scădere în jumătatea de nord-vest unde vor fi apropiate de cele normale ale perioadei. În restul țării, vremea se va menține caldă, chiar călduroasă în regiunile sud-estice. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 20 de grade în Maramureș și 33…34 de grade în Muntenia și vestul Dobrogei. Valorile minime se vor situa, în general, între 12 și 20 de grade.

Cod galben de vânt și ploi până duminică

Perioada de instabilitate atmosferică va continua și sâmbătă, 17 septembrie. În vestul, nordul și centrul țării, va ploua temporar, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii.

Sursa: ANM

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Vremea se va răci semnificativ

Toamna își intră în drepturi, motiv pentru care temperaturile vor scădea considerabil.

Duminică, 18 septembrie, sunt vizate fenomene de intensificări ale vântului. Vremea se va răci semnificativ, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător se vor semnala precipitații mixte.

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.