Evenimentul Zilei > Actualitate > COD GALBEN de ploi în 14 judeţe. Cum va fi vremea joi şi vineri
COD GALBEN de ploi în 14 judeţe. Cum va fi vremea joi şi vineri

COD GALBEN de ploi în 14 judeţe. Cum va fi vremea joi şi vineri

Administraţia Naţională Meteorologii a emis o avertizare COD GALBEN de precipitații însemnate cantitativ în 14 județe din centrul țării.

În intervalul 25 iunie, ora 16 – 26 iunie, ora 18 va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în Transilvania, zona Carpaţilor Meridionali şi nordul Munteniei se vor cumula peste 20…25 l/mp şi pe arii restrânse peste 50…70 l/mp. În celelalte regiuni cantităţile de apă vor depăşi izolat 15…20 l/mp.

Vor fi afectate în special judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Hunedoara, Vâlcea, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Vremea devine, astăzi, instabilă şi răcoroasă în cea mai mare parte a ţării şi rece în nord-vest şi centru, unde cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse vor fi averse şi trecător descărcări electrice și vânt mai intens. În restul teritoriului, local în Banat şi Muntenia şi pe arii restrânse în rest, vor cădea averse însoţite de fenomene electrice. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 25 l/mp, mai ales la munte, în Maramureş, Transilvania şi în zona subcarpatică a Munteniei. Vântul va avea intensificări în regiunile estice, sudice, sud-vestice şi la munte. Temperaturile maxime, în scădere faţă de ziua astăzi, vor fi cuprinse între 15 grade în Maramureş şi 29 de grade în Dobrogea.

În București, ziua va fi răcoroasă, înnorată, cu averse, tunete, fulgere, vânt și 23…24 de grade la amiază.

La munte vremea va fi în general instabilă şi răcoroasă, cu 14 grade la Stâna de Vale și Predeal, 13 la Păltiniș, 12 la în Sinaia și Semenic și 8 pe Ceahlău. Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse vor fi averse şi trecător tunete și fulgere, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi pe arii restrânse, cu precădere în zona Carpaţilor Orientali, 35…40 l/mp. Vântul va avea intensificări temporare.

Pe litoral, temperaturile maxime vor fi de 26…27 de grade. Norii se înmulțesc după-amiaza şi noaptea, când vor fi condiţii pentru averse şi descărcări electrice, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare. În aceste condiții temperatura apei mării va fi cuprinsă între 21 şi 23 de grade.