Conform sondajului efectuat de Ipsos pentru Corriere della Sera, Liga lui Salvini este  creditată cu 34,3%, o creștere netă de 3,5%. Forțele guvernamentale pierd, însă, teren. Mișcarea de 5 Stele a ajuns la 17,9%, înregistrând o scădere a intenției de vot de 2,9%/ La rândul său,  Partidul Democrat a scăzut cu 2,3%, până la 17,2%.

Același sondaj arată că Fratelli d’Italia, o formațiune chiar mai de dreapta decât Liga, dar aflată în alianță cu formațiunea lui Matteo Salvini,  nu numai că a depășit Forza Italia, dar e creditată cu aproape 10 la sută din intenția de vot. În ciuda alianței cu Salvini și Meloni (șefa Fratelli d’Italia), Forza  Italia rămâne la 6,2%, atât cât are și noul partid pro-european al lui Renzi. În sfârșit, ecologiștii cresc de la 1,2% la 2,2% , în vreme ce  forțele de stânga scad de la 2,8% la 1,7%.
Analistul politic Nando Pagnoncelli crede că așa numita teorie a „vagonului cu orchestra” explică aceste evoluții. „Conform tradiției, electoratul îi răsplătește pe cei care au câștigat și îi sancționează pe cei care au pierdut alegerile, confirmând celebrul aforism al lui Ennio Flaiano, care i-a înfățișat pe italieni ca pe un popor obișnuit să meargă alături de câștigător”, afirmă Pagnoncelli în Corriere della Sera.
Potrivit unui alt sondaj, făcut de de Index Research pentru Piazzapulita, „coaliția de centru-dreapta este astăzi susținută de 48,4% dintre persoanele chestionate, în timp ce coaliția Pd, M5S și Italia Viva de 44,3%”.

Dincolo e explicațiile analiștilor situația din Italia pare să se degradeze rapid sub guvernarea pro-europeană. Potrivit breitbart.com, care citează datele  Institutului Național de Statistică din Italia, șomajul a ajuns  la 9,9% sub coaliția de stânga a Mișcării Cinci Stele (M5S) cu Partidul Democrat (PD). Rata șomajului a crescut cu 0,3 la sută în septembrie a ajuns la un 28,7 la sută uluitor, transmite ziarul italian Il Giornale. „După creșterea numărului de locuri de muncă înregistrată în prima jumătate a anului și maximul atins în iunie, începând cu luna iulie, nivelurile de ocupare sunt într-o scădere ușoară, dar constantă, cu pierderea a 60.000 de angajați între iulie și septembrie”, se arată în raport. Dar rata șomajului nu este singurul motiv de îngrijorare. Noul guvern a deschis practic din nou porturile pentru imigranți la presiunea aliaților europeni și a ONG-urilor, în ciuda opoziției majorității cetățenilor. Forțele de ordine sunt și ele extrem de nemulțumite atât de explozia infracționalității, cât și de încercările guvernului de a schimba decretele lui Salvini privind siguranța.

 

 

Te-ar putea interesa și: