Evenimentul Zilei > Politica > Ciutacu, reacție violentă după ce a fost acuzat de propagandă pro-Putin, alături de Cristoiu
Ciutacu, reacție violentă după ce a fost acuzat de propagandă pro-Putin, alături de Cristoiu

Ciutacu, reacție violentă după ce a fost acuzat de propagandă pro-Putin, alături de Cristoiu

Jurnaliștii Ion Cristoiu și Victor Ciutacu au fost reclamați la Consiliul Național al Audivizualului de liberalul Pavel Popescu. Politicianul i-a acuzat pe cei doi că periclitează siguranța națională promovând informații false în legătură cu războiul din Ucraina. Popescu a mai spus despre Cristoiu și Ciutacu că susțin propaganda pro-rusă.

Pavel Popescu a făcut o interpelare parlamentară în care i-a reclamat pe Ion Cristoiu și Victor Ciutacu la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Președinta instituției, Monica Gubernat, a spus că dezinformarea se află pe „lista riscurilor și amenințărilor de securitate în contextul evoluțiilor din domeniul tehnologic”.

Deputatul PNL a explicat că unul dintre scopurile documentului privind Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024 este creșterea rezilienței sociale prin prezentarea de către canalele media de informații adevărate. „Setul de măsuri este completat de îmbunătățirea nivelului de conștientizare cu privire la acțiuni ostile/de influență derulate în spațiul public prin intermediul mass-media clasice sau online, precum dezinformarea sau răspândirea/fabricarea de știri false”, a scris Popescu în interpelarea sa. Liberalul a continuat prin a spune că războiul din Ucraina a devenit un „teren fertil” pentru televiziunile de știri de a face propagandă pro-rusă.

Popescu a mai adăugat că Victor Ciutacu a prezentat, la postul de televiziune România TV, o serie de imagini de pe frontul de luptă din Ucraina. Politicianul susține că acele imagini nu ar fi fost de fapt din țara atacată de Rusia. Mai mult decât atât, deputatul l-a acuzat și pe Ion Cristoiu că face propagandă pro-rusă. „O altă narațiune falsă, corespondentă propagandei de război a Federației Ruse, a fost lansată de jurnalistul Ion Cristoiu: Occidentul și România ar putea intra în război de partea Ucrainei, o judecată personală a jurnalistului prezentată drept știre”.

Victor Ciutacu a reacționat față de acuzațiile deputatului Pavel Popescu

Liberalul a punctat că CNA-ul are obligația de a veghea asupra informării corecte a cetățenilor. Popescu a cerut ca cei doi jurnaliști să fie amendați pentru că au distribuit materiale video care „instiga public la săvârșirea de infracțiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios și grav de a aduce atingere securității sau sănătății publice, inclusiv securității și apărării naționale”. Deputatul a cerut și un raport în care să fie prezentate măsurile luate de instituție privind combaterea faptelor pe care le-a semnalat.

Victor Ciutacu a reacționat față de acuzațiile politicianului. Jurnalistul consideră că Popescu vrea să facă „ce nu i-a reușit nici măcar lui Băsescu în vremea când călărea haiducește tot Sistemul”. Ciutacu a continuat prin a spune că liberalul a reușit prin interpelarea sa să pună o presiune politică asupra CNA-ului. „Dacă stai sa te iei după mintea lui puțințică, eu, Cristoiu și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe list, Putin ce mai destabilizăm Ucraina. Să ne declare dușmani ai statului și să ne suspende pe termen nelimitat licența de emisie. Și, după aia, să ne și aresteze. Sau înainte, depinde de prioritățile de siguranță națională ale statului eșuat”, a scris Ciutacu pe Facebook.