Evenimentul Zilei > Actualitate > Război în Ucraina, ziua 339. Autoritățile de la Kiev spun că tancurile germane și americane ar putea sosi prea târziu. Trei morți 18 răniți în urma unui atac din Kosteantînivka
Război în Ucraina, ziua 339. Autoritățile de la Kiev spun că tancurile germane și americane ar putea sosi prea târziu. Trei morți 18 răniți în urma unui atac din Kosteantînivka

Război în Ucraina, ziua 339. Autoritățile de la Kiev spun că tancurile germane și americane ar putea sosi prea târziu. Trei morți 18 răniți în urma unui atac din Kosteantînivka

Rusia a intensificat atacurile în Ucraina și vrea să avanseze cât mai mult înainte ca tancurile promise de Germania și SUA să ajungă la Kiev. Pentru a face față noilor provocări de pe front, armata ucraineană anunță ca va înființa o unitate de elită care să coordoneze atacuri cu drone. Rusia a lansat un atac în zona Kosteantînivka. Trei persoane au murit și 18 au fost rănite.

Update: Trei persoane au murit și alte 18 au fost rănite în urma unui atac al forțelor ruse într-un cartier din orașul Kosteantînivka, estul Ucrainei. Patru blocuri și un hotel au fost afectate. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kîrîlenko, a spus că autoritățile din zonă au intervenit pentru a ajuta oamenii din oraș. „Salvatorii și oamenii legii lucrează la locul tragediei pentru a ajuta oamenii și a documenta cu atenție încă o crimă comisă de ocupanții ruși pe pământul nostru”, a scris Kîrîlenko pe Telegram, potrivit România Liberă.

Rusia a lansat vineri atacuri susținute în mai multe zone ale Ucrainei. Armata lui Vladimir Putin vrea să străpungă liniile de apărare din estul și nord-estul țării înainte ca tancurile germane și americane să ajungă pe câmpul de luptă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat armata rusă a lovit cu rachete Kinjal infrastructura critică din Kiev și Zaporojie. Oficialul susține că apărarea aeriană ucraineană nu este în prezent capabilă să doboare acest tip de rachete, potrivit Kiev Independent.

Sursa: Anastasiia Prokofyeva | Dreamstime.com

Noi atacuri

Statul Major General de la Kiev a anunțat înființarea unui unități de elită care să coordoneze atacuri cu drone. „Cei mai profesionişti militari au fost deja aleşi pentru a conduce companiile, fiecare dintre acestea urmând să primească drone şi muniţie, terminale Starlink şi alte echipamente“, a scris comandantul-şef Valeri Zaluzhnîi pe Facebook.

Potrivit Serviciului de informații al Estoniei, Rusia va continua să atace sistematic Ucraina în următoarele luni. Margo Grosberg, șeful serviciului a declarat că Rusia mai mare 1.250 de rachete de înaltă precizie din stocul de 2.500 de rachete pe care îl avea înainte de invazia la scară largă. Potrivit sursei citate, Rusia a continuat să producă rachete pe toată durata invaziei și ar mai avea muniție pentru încă nouă luni, potrivit Mediafax.

Tancurile întârzie

Germania a anunțat că va livra Ucrainei o companie de tancuri Leopard (17 bucăți), dar nu se știe când blindatele vor ajunge la Kiev. În schimb, tancurile americane Abrams vor ajunge pe front abia peste câteva luni, cel mai devreme în luna august.

„Va dura mai multe luni până ca tancurile Abrams să ajungă în Ucraina”, a spus John Kirby, coordonator al comunicaţiilor strategice la Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri într-un interviu pentru Sky News că august 2023 este prea târziu pentru livrarea tancurilor americane în Ucraina. „Nu cunosc situaţia reală în acest moment. Când ar trebui să sosească, când America ne va da Abrams. Şi chiar nu ştiu când vor sosi tancurile din Europa”, a spus Volodimir Zelenski.

sursa foto. Twitter

Scenariu sumbru

Președintele Croației a declarat că livrarea de tancuri Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul acestei țări cu Rusia. Zoran Milanovic susține că dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung curând la un acord, există riscul începerii celui de al treilea război mondial.

„Ucraina a primit veşti despre o consolidare majoră a arsenalului său militar, Germania şi SUA anunţând că vor oferi Kievului tancuri Leopard 2 şi M1 Abrams. Această decizie va prelungi războiul. Toate tancurile, inclusiv cele ruse şi americane, ard la fel, iar oamenii care stau în ele fie sunt ucişi, fie reuşesc să scape“, a declarat Zoran Milanovic, agenţiei HINA.

Președintele Croației spune că SUA și Rusia trebuie să poarte negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina, pentru ca lumea să nu fie atrasă într-un conflict la nivel mondial.

„Războiul în Ucraina va dura până când Moscova şi Washingtonul se vor înţelege cumva să-i pună capăt, ceea ce este dificil şi îndepărtat. În asemenea discuţii nici Zagrebul, nici Berlinul, nici Parisul şi nici Bruxellesul nu vor fi consultate, dar dacă ele nu vor avea loc lumea va începe să se îndrepte încet către al treilea război mondial“, a mai spus președintele Croației.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: