O ţară europeană propune Ucrainei arme foarte controversate

O ţară europeană propune Ucrainei arme foarte controversate Sursa foto. Twitter

Berlinul a dat de curând undă verde trimiterii de tancuri Ucrainei, care le cerea cu insistenţă. O ţară europeană a propus să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, asigurând că aceste arme controversate - a căror utilizare de către Rusia a fost criticată - ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat un oficial miercuri.

Acest oficial al unei ţări europene, care nu a dorit să fie identificat nici prin nume, nici prin ţara de origine, a afirmat că guvernul său a aprobat livrarea şi caută să obţină acordul Germaniei, implicată în producţia acestor muniţii. Berlinul a dat de altfel verde de curând trimiterii de tancuri Ucrainei, care le cerea cu insistenţă.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt compuse dintr-un container, ca un obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite "submuniţii". Foarte imprecise, ele lovesc o proporţie imensă de civili. 

În războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea intra în joc arme foarte controversate

Utilizarea lor şi transferul lor sunt interzise de convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Dar Kremlinul nu a semnat acest tratat şi ONU s-a alarmat de utilizarea de către Rusia a acestor arme în zone populate de la invadarea Ucrainei anul trecut. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie s-au perfecţionat şi Occidentul trebuie să fie "orientat spre viitor" în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea utiliza aceste arme contra oricărei înaintări a trupelor ruse.

„Ucrainenii le cer. E vorba de arme legitime”

"Ucrainenii le cer. E vorba de arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt la fel de importante. Erau extrem de importante în anii 40 şi 50; astăzi sunt mai curând controlabile", a declarat oficialul în timpul unei vizite la Washington.

"Ruşii au utilizat tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie", a apreciat el, asigurând că Ucraina "trebuie să câştige războiul". Obţinerea unei decizii a Germaniei ar putea dura, a recunoscut oficialul.

sursa: RADOR / lesoir.be