Evenimentul Zilei > Actualitate > Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 și va permite și altor țări să facă același lucru
Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 și va permite și altor țări să facă același lucru

Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard 2 și va permite și altor țări să facă același lucru

Germania a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 după ce a fost criticată dur pentru refuzul de a furniza armament greu autorităților de la Kiev. Pentru început vor fi livrate 17 blindate.

Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 şi să permită altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate, a scris marți revista Der Spiegel.

Sprijin important

Potrivit sursei citate, la Kiev va ajunge în primă fază o companie de tancuri Leopard 2 A6 din stocurile armatei germane (17 blindate), dar că şi alte ţări aliate, de exemplu cele scandinave, intenţionează să procedeze similar cu Germania și să livreze tancuri Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a refuzat însă să comenteze informaţia, dar nu a negat-o. Nici reprezentanții Ministerul Apărării nu au vrut să confirme informațiile publicate de presa germană.

Tancurile de fabricaţie germană Leopard 2 ar putea schimba cursul războiului pentru Ucraina, consideră unii experţi, deoarece sunt uşor de întreţinut şi sunt proiectate special pentru a concura cu tancurile ruseşti T-90, care sunt folosite în actuala invazie.

Critici dure

Decizia cancelarul Olaf Scholz vine după ce Germania a fost intens criticată pentru că a refuzat în repetate rânduri să livreze tancuri Ucrainei. Polonia a calificat sâmbătă ca inacceptabil refuzul autorităților de la Berlin.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovați. Bombele rusești fac ravagii în orașele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile și copiii sunt uciși”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki pentru agenția PAP.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenskia declarat tot sâmbătă că „nehotărârea” Occidentului în ceea ce priveşte trimiterea de arme suplimentare în ţara sa ucide şi mai mulţi ucraineni

„Un comentariu după indecizia internaţională…. Veţi ajuta oricum Ucraina cu armele necesare şi veţi realiza că nu există altă soluţie pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea Rusiei. Dar nehotărârea din prezent ne omoară şi mai mulţi oameni. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea ucrainenilor. Gândiţi-vă mai repede!”, a scris Mihailo Podoliak într-un mesaj postat pe Twitter.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: