Evenimentul Zilei > International > Josep Borrell: Germania nu blochează livrările de tancuri Leopard 2 în Ucraina
Josep Borrell: Germania nu blochează livrările de tancuri Leopard 2 în Ucraina

Josep Borrell: Germania nu blochează livrările de tancuri Leopard 2 în Ucraina

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat luni că Germania nu blochează inițiativa altor membri UE de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina.

În timp ce susținea o conferință de presă la Bruxelles, Borrell a sărbătorit, de asemenea, cea mai recentă decizie a UE de a aproba cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. „Ucraina trebuie să câștige acest război, iar noi o vom sprijini în toate modurile posibile”, a adăugat Borrell.

În altă ordine de idei, reprezentantul UE a confirmat oficial că primul summit UE-Ucraina va avea loc pe 7 februarie, potrivit Baha.com.

La Paris a avut loc duminică, 22 ianuarie, summitul franco german și un consiliu de miniștri comun care au celebrat Tratatul de la Elysée, semnat în urmă cu 60 de ani între Paris și Berlin. în conferința de presă care a urmat summitului, președintele Emmanuel Macron a declarat că și Franta este gata să livreze tancuri Leclerc cu câteva condiții, între care aceea ca armata franceză să nu rămână în deficit.

Presiunile asupra cancelarului Scholz sunt din ce în ce mai mari

Președintele comisiei de Afaceri europene din Bundestag a declarat că „Nu e vorba doar despre Leopard 2, ci este o susținere decisivă pe care Germania poate să o ofere. Trebuie să începem imediat să formăm soldați ucraineni pe tancurile Leopard pentru a evita întârzieri, din nou. Germania a făcut o eroare considerabilă și a pierdut astfel și mai mult din reputația ei. Acest lucru trebuie corectat imediat”.

Și asta nu e tot. Așa cum e de așteptat, opoziția de dreapta îl arată cu degetul pe neîndemânaticul cancelar. Rolf Mützenich, seful grupului parlamentar SPD, a afirmat că o politică pe timp de război în Europa nu se face cu ritualuri de indignare sau cu respirația tăiată, ci cu claritate și rațiune. Așadar, presiunile asupra cancelarului Scholz sunt din ce în ce mai mari, iar poziția sa nu e de invidiat. S-ar putea ca ”afacerea Leopard2” să îl puna pe tusă definitiv.

UE aprobă un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a autorizat luni cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Decizia a fost luată după ce Ungaria a fost de acord să nu o blocheze în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, la care a participat și ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba prin legătură video.

În plus, blocul va aloca 45 de milioane de euro pentru programe de pregătire pentru soldații ucraineni. Sprijinul militar total al UE pentru Ucraina se ridică în prezent la 3,6 miliarde de euro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: