„Afacerea Leopard 2” îl poate costa capul pe Olaf Scholz. Corespondență de la Marcela Feraru, Paris

„Afacerea Leopard 2” îl poate costa capul pe Olaf Scholz. Corespondență de la Marcela Feraru, Paris Olaf Scholz. Sursa foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Cuplul fraco-german a intrat într-o nouă luna de miere după summitul de la Paris, în timp ce coaliția care guvernează la Berlin e în pragul divorțului. Născută cu greu după alegeri care nu au dat o majoritate clara, coaliția a negociat un executiv în care ideile nu converg întotdeauna.

Impresionant a fost, cel mai recent, modul în care ministra federală de externe (lidera a verzilor fără de care social democrații nu pot guverna), Annalena Baerbock, l-a sfidat pe Olaf Scholz.

La doar câteva ore după ce ceancelarul a răspuns ambiguu și într-un limbaj de lemn foarte îngrijit, întrebărilor referitoare la trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, ministra sa de externe spunea foarte clar, într-un interviu acordat LCI, că dacă polonezii sau sau alt stat cer oficial permisiunea de a livra indispensabilele tancuri Ucrainei, Germania nu se va opune.

Darius Rochebin, jurnalistul de la LCI, luat prin surprindere, a întrebat dacă a auzit corect, dacă Germania va acorda, în sfârșit, reclamata permisiune Poloniei. Răspunsul a fost scurt și clar : Da, m-ați înțeles foarte bine !

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta discordanță afișată la lumina zilei în cadrul coaliției de la Berlin îl pune pe Scholz într-o poziție foarte delicată. Nu atât din cauza tancurilor pe care ar fi sfârșit oricum prin a le trimite, ci prin demostratia de fragilitate pe care o face. Reamintesc că verzii au fost curtați atât de social-democrați cât și de creștin-democrați pentru guvernare și ei sunt cei care au inclinat balanța, așa cum ar putea-o face din nou. Motiv pentru care cuvântul Annalenei Baerbock are aceiași greutate cu cel al cancelarului…

Revenind la chestiunea ucrainiana, Olaf Scholz trebuie să facă față nu doar multiplelor presiuni interne ci și presiunilor din partea aliaților occidentali. Boris Pistorius , ministrul Apărării, a afirmat că decizia ”depinde de mulți factori și este luată la nivelul cancelariei ”. Doar că verzii nu sunt singurii care fac frondă în govern. Liberalii, membri și ei ai coaliției, scrâșnesc din dinți.

“Ar fi fost cel puțin just să dăm foc verde partenerilor pentru a livra tancuri”, s-a plâns Marie-Agnès Strack-Zimmermann apropo de reuniunea de la Ramstein, în cursul căreia Germania a dat dovadă de imobilism în această chestiune. ”Istoria ne privește iar Germania tocmai a eșuat, din păcate”, a apreciat președinta comisiei de Apărare din Bundestag. Comunicarea lui Scholz a fost calificată de ”catastrofală”… ”Dacă nu vrem să livrăm Leopard 2, trebuie să explicăm de ce. Și apoi, să explicăm si Ucrainei de ce".

Presiunile asupra cancelarului Scholz sunt din ce în ce mai mari

La acest cor ce se ridică împotriva cancelarului se adaugă Anton Hofreiter, președintele comisiei de Afaceri europene din Bundestag care a declarat că ”Nu e vorba doar despre Leopard 2, ci este o susținere decisivă pe care Germania poate să o ofere. Trebuie să începem imediat să formăm soldați ucraineni pe tancurile Leopard pentru a evita întârzieri, din nou. Germania a făcut o eroare considerabilă și a pierdut astfel și mai mult din reputația ei. Acest lucru trebuie corectat imediat”.

Și asta nu e tot. Așa cum e de așteptat, opoziția de dreapta îl arată cu degetul pe neîndemânaticul cancelar. Rolf Mützenich, seful grupului parlamentar SPD, a afirmat ritos că o politică pe timp de război în Europa nu se face cu ritualuri de indignare sau cu respirația tăiată, ci cu claritate și rațiune. Așadar, presiunile asupra cancelarului Scholz sunt din ce în ce mai mari, iar poziția sa nu e de invidiat. S-ar putea ca ”afacerea Leopard2” să îl puna pe tusă definitiv.