

Armata americană pregătește trupe suplimentare pentru o eventuală desfășurare în Europa în sprijinul trupelor deja existente. Pregătirea pentru această potențială desfășurare oferă flexibilitate pentru a reevalua condițiile și a răspunde la un mediu de securitate dinamic. Posibila înlocuire a forțelor aflate acum în Europa va asigura Statelor Unite și aliaților o poziție de descurajare și apărare, mai spune anunțul oficial.
Divizia 101 Aeropurtată, cunoscută și ca „Screaming Eagles”, e specializată în asalt aerian și e prezentă în România de la începutul lunii iulie, la Mihail Kogălniceanu. Întoarcerea Diviziei 101 Aeroportată în Europa reprezintă un lucru semnificativ pentru noi. Acum 80 de ani, în 1942, divizia noastră a fost creată pentru a elibera Europa de sub opresiunea nazistă, informează Agerpres.
Polonia a declarat că este dispusă să trimită tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina fără aprobare, dar că va cere mai întâi permisiunea Berlinului, în timp ce Kievul își presează aliații pentru armament greu.
Luni, națiunile europene au convenit să cheltuiască încă 500 de milioane de euro (543 de milioane de dolari) pentru a înarma Kievul, în cel mai recent impuls al campaniei de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele rusești.
Cu toate acestea, în timp ce zeci de națiuni au promis echipamente militare, Kievul cere cu insistență arme mai avansate și mai grele, în special puternicele Leopard 2 – considerate esențiale pentru a străpunge liniile inamice. Berlinul, care trebuie să acorde permisiunea pentru ca tancurile să fie reexportate în Ucraina, a fost criticat pentru că nu a luat această decizie critică, potrivit Aljazeera.
În timp ce susținea o conferință de presă la Bruxelles, Borrell a sărbătorit, de asemenea, cea mai recentă decizie a UE de a aproba cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. „Ucraina trebuie să câștige acest război, iar noi o vom sprijini în toate modurile posibile”, a adăugat Borrell.
În altă ordine de idei, reprezentantul UE a confirmat oficial că primul summit UE-Ucraina va avea loc pe 7 februarie, potrivit Baha.com.
La Paris a avut loc duminică, 22 ianuarie, summitul franco german și un consiliu de miniștri comun care au celebrat Tratatul de la Elysée, semnat în urmă cu 60 de ani între Paris și Berlin. în conferința de presă care a urmat summitului, președintele Emmanuel Macron a declarat că și Franta este gata să livreze tancuri Leclerc cu câteva condiții, între care aceea ca armata franceză să nu rămână în deficit.
Uniunea Europeană a autorizat luni cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Decizia a fost luată după ce Ungaria a fost de acord să nu o blocheze în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, la care a participat și ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba prin legătură video.
În plus, blocul va aloca 45 de milioane de euro pentru programe de pregătire pentru soldații ucraineni. Sprijinul militar total al UE pentru Ucraina se ridică în prezent la 3,6 miliarde de euro.