Război în Ucraina, ziua 335. SUA își vor prelungi prezența militară semnificativă în România, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina
- Mădălina Dinu
- 24 ianuarie 2023, 06:04
Armata americană a anunțat oficial că sunt pregătite unități pentru a le suplini pe cele aflate în prezent în Europa. Cotidianul "New York Times", citând surse din Pentagon, titrează că alte câteva mii de soldați vor ajunge în România şi vor fi detașați aici pentru cel puțin 9 luni.
Armata americană pregătește trupe suplimentare pentru o eventuală desfășurare în Europa în sprijinul trupelor deja existente. Pregătirea pentru această potențială desfășurare oferă flexibilitate pentru a reevalua condițiile și a răspunde la un mediu de securitate dinamic. Posibila înlocuire a forțelor aflate acum în Europa va asigura Statelor Unite și aliaților o poziție de descurajare și apărare, mai spune anunțul oficial.
Divizia 101 Aeropurtată, cunoscută și ca „Screaming Eagles", e specializată în asalt aerian și e prezentă în România de la începutul lunii iulie, la Mihail Kogălniceanu. Întoarcerea Diviziei 101 Aeroportată în Europa reprezintă un lucru semnificativ pentru noi. Acum 80 de ani, în 1942, divizia noastră a fost creată pentru a elibera Europa de sub opresiunea nazistă, informează Agerpres.
Polonia sporește presiunile pentru a trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina
Polonia a declarat că este dispusă să trimită tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina fără aprobare, dar că va cere mai întâi permisiunea Berlinului, în timp ce Kievul își presează aliații pentru armament greu.
Luni, națiunile europene au convenit să cheltuiască încă 500 de milioane de euro (543 de milioane de dolari) pentru a înarma Kievul, în cel mai recent impuls al campaniei de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele rusești.
Cu toate acestea, în timp ce zeci de națiuni au promis echipamente militare, Kievul cere cu insistență arme mai avansate și mai grele, în special puternicele Leopard 2 - considerate esențiale pentru a străpunge liniile inamice. Berlinul, care trebuie să acorde permisiunea pentru ca tancurile să fie reexportate în Ucraina, a fost criticat pentru că nu a luat această decizie critică, potrivit Aljazeera.
Josep Borrell: Germania nu blochează livrările de tancuri Leopard 2 în Ucraina
În timp ce susținea o conferință de presă la Bruxelles, Borrell a sărbătorit, de asemenea, cea mai recentă decizie a UE de a aproba cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. „Ucraina trebuie să câștige acest război, iar noi o vom sprijini în toate modurile posibile”, a adăugat Borrell.
În altă ordine de idei, reprezentantul UE a confirmat oficial că primul summit UE-Ucraina va avea loc pe 7 februarie, potrivit Baha.com.
La Paris a avut loc duminică, 22 ianuarie, summitul franco german și un consiliu de miniștri comun care au celebrat Tratatul de la Elysée, semnat în urmă cu 60 de ani între Paris și Berlin. în conferința de presă care a urmat summitului, președintele Emmanuel Macron a declarat că și Franta este gata să livreze tancuri Leclerc cu câteva condiții, între care aceea ca armata franceză să nu rămână în deficit.
UE aprobă un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
Uniunea Europeană a autorizat luni cel de-al șaptelea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Decizia a fost luată după ce Ungaria a fost de acord să nu o blocheze în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, la care a participat și ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba prin legătură video.
În plus, blocul va aloca 45 de milioane de euro pentru programe de pregătire pentru soldații ucraineni. Sprijinul militar total al UE pentru Ucraina se ridică în prezent la 3,6 miliarde de euro.
Lista evenimentelor cheie, în ziua 334 a invaziei ruse în Ucraina
- Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii blocului comunitar să avanseze cu discuțiile privind utilizarea a 300 de miliarde de dolari din activele confiscate ale băncii centrale rusești pentru reconstrucția Ucrainei.
- Berlinul nu va sta în cale dacă Polonia dorește să trimită tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, a declarat ministrul german de externe.
- Cancelarul german Olaf Scholz, aflat sub presiune pentru a permite expedierea tancurilor de producție germană către Ucraina, a declarat că deciziile privind livrările de arme vor fi luate în coordonare cu aliații.
- Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude posibilitatea de a trimite tancuri Leclerc în Ucraina.
- Germania și Franța au promis să ajute Ucraina atât timp cât va fi nevoie și să sprijine eforturile de urmărire penală a criminalilor de război.
- Parlamentarii americani au împins guvernul SUA să exporte tancuri de luptă principale M1 Abrams în Ucraina, spunând că chiar și trimiterea unui număr simbolic ar fi suficientă pentru a-i determina pe aliații europeni să facă același lucru.
- Marea Britanie dorește în continuare un acord internațional pentru a furniza Ucrainei tancurile de fabricație germană de care Kievul spune că are nevoie, dar al căror transfer are nevoie de acordul Germaniei, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.
- Statele baltice Letonia, Estonia și Lituania au făcut un apel comun către Germania să își intensifice rolul de lider și să trimită principalele sale tancuri de luptă Ucrainei, exercitând o presiune suplimentară asupra Berlinului pentru a acționa mai rapid în ceea ce privește ajutorul acordat Kievului.
- Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a făcut o călătorie surpriză la Kiev, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și promițând că Marea Britanie va "rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie".
- Un consilier de rang înalt al lui Zelenski i-a îndemnat pe aliații Kievului să „se gândească mai repede” la intensificarea sprijinului lor militar, la câteva zile după ce nu au reușit să ajungă la un acord privind trimiterea tancurilor de luptă râvnite de Kiev.
- Un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin a declarat că livrările de arme ofensive către Kiev, care amenință teritoriile Rusiei, vor duce la o catastrofă globală și vor face ca argumentele împotriva folosirii armelor de distrugere în masă să fie de nesusținut.