Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice, liberalul Florin Cîțu, care se confruntă cu fostul primar general, Gabriela Firea, în alegerile pentru Senatul României. Potrivit spuselor sale, inspecția economică din Ministerul Finanțelor a reluat în această săptămână controlul la Primăria Capitalei.

„O veste foarte bună pentru bucureșteni. Inspectorii MFP au lăsat astăzi o cerere pentru documente la Primăria Municipiului București. Mai exact, la cabinetul primarului. Vestea bună, tovarășa a plecat. Nu mai era nimeni pe acolo. Mâine vă spun despre ce documente este vorba. V-am spus că vor plati toți resposabilii de furtul banului public”, a anunțat Cîțu pe pagina sa de Facebook, luni, 26 octombrie.

Florin Cîțu a precizat că inspectorii financiari au primit deja, în vederea analizei, situația contractelor pentru investițiile derulate de Municipalitate în luna iulie. Este vorba despre 110 contracte de investiții și achiziții, dintre care 50 au fost încheiate de Primăria condusă de Gabriela Firea cu companiile din subordine, pe care le-a înființat în ultimii ani.

Practic, noile verificări asupra activității din Primăria Generală vin în continuarea celor care au fost întrerupte în luna martie, în urma cărora a fost întocmit un raport care a fost transmis către procurorii DNA pentru a continua cercetările sub aspect penal.

Ministrul spune că Primăria a folosit în alte scopuri banii primiți pentru plata subvenției la energia termică și pentru transport și ulterior a convins guvernul de atunci să crească datoria publică și să angajeze împrumuturi. În acest context, Florin Cîțu a anunțat că prejudiciul rezultat în urma controlului realizat la Primăria Capitalei se ridică la aproximativ 200 de milioane de lei (40 milioane euro).

În prima parte a acestei luni, ministrul Finanțelor a susținut o conferință de presă în care a prezentat concluziile din raportul de control rezultat în urma verificărilor efectuate la Primăria Generală. El a afirmat că legea ar fi fost încălcată la toate aspectele verificate.