Greaua moștenire lăsată de Firea! Primăria Capitalei poate pierde zeci de milioane de euro

Greaua moștenire lăsată de Firea! Primăria Capitalei poate pierde zeci de milioane de euroSculptorul Ioan Bolborea. Sursa: Arhiva EVZ

Celebrul sculptor Ioan Bolborea trebuia să se ocupe de realizarea unui grup statuar care să simbolizeze Marea Unire de la 1918.

Numai că, din motive birocratice, cei de la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic au început să îi bage bete în roate sculptorului, și să susțină că proiectul a fost modificat, fapt ce nu mai respectă contractul semnat între părți. În această poveste, instanțele s-au pronunțat de mai multe ori, în favoarea sculptorului, stabilind că cei de la AMPT au încălcat legea de fiecare dată când au luat decizii în acest scandal.

Ioan Bolborea a semnat în anul 2007, un contract cu AMPT pentru realizarea unui monument de ”for public” dedicat Marii Uniri de la 1918. La doi ani de la acest moment, Ioan Bolborea a trimis o notificare prin care anunța AMPT că monumentul era mai mare, decât proiectul inițial, respectiv 18 metri înălțime și un diametru de 23 de metri.

Pentru prima fază a proiectului, Consiliul General al Municipiului București a aprobat în anul 2017, alocarea sumei de 6.5 milioane de lei, pentru realizarea etapei întâi a construcției monumentului, valoarea totală a lucrărilor fiind de 52.9 milioane lei. După alocarea sumei de 6.5 milioane de lei, AMPT a semnat cu sculptorul Bolborea un prim contract subsecvent la contractul cadru pentru realizarea primei etape.

A urmat un proces de trei ani

La data de 31 iulie 2017, o comisie de specialiști a recepționat fără obiecțiuni faza întâi de executare a lucrărilor, dar documentul în sine nu a mai fost redactat vreodată, deoarece noul director al AMPT, numit chiar în ziua respectivă, ar fi dat ordin în acest sens.

Mai apoi, susțin apropiații sculptorului a urmat o campanie dusă chiar de cei de la AMPT, pentru denigrarea operei de artă. Drept urmare, AMPT a solicitat unei instanțe de judecată prin care a cerut anularea acordului cadru încheiat pentru prima fază a lucrării.

Doar că, după ce a analizat toate probele, instanța de judecată a dispus să respingă solicitarea celor de la AMPT și să mențină contractul perfect valabil, sentință care a fost validată și de Curtea de Apel București, în 2018.

După acest prim proces, cei de la AMPT au mers mai departe și au dispus rezilierea unilaterală a acordului cadru pentru construirea monumentului pentru motivul că ”există o lipsă de identitate între lucrarea câștigătoare a Concursului de soluții din 2007 și varianta care face obiectul procesului verbal al ședinței de analiză a soluției pentru realizarea monumentului de for public Marea Unire”.

A urmat un alt proces, la Tribunalul București prin care sculptorul Ioan Bolborea a cerut menținerea contractului ca fiind perfect valid, fapt cu care judecătorii au fost de acord, motivând faptul că motivele invocate în rezilierea unilaterală depusă de AMPT, nu sunt întemeiate.

Nicușor Dan va avea de ales

Problema trebuie gestionată acum la nivel de primar general. Cu doua seturi se sentințe în buzunar, sculptorului Bolborea poate solicita continuarea lucrărilor și finanțarea acestora din bugetul Bucureștiului.

Primarul nou ales, Nicușor Dan este obligat să ia o decizie administrativă care să rezolve definitiv acest litigiu aflat în dezbatere.

Cozmin Gușă aruncă bomba! Noul cuplu nociv de pe scena politicii românești

Mesaj clar de la NATO pentru Erdogan. Îi este interzis

Ne puteți urmări și pe Google News