Circulara ÎPS Calinic scrie istorie! ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, le-a cerut tuturor preoților din subordinea sa să nu mai ceară bani credincioșilor pentru serviciile religioase prestate.

Înaltul prelat le-a trimis tuturor preoților din Suceava, încă din 14 august 2020, o circulară prin care a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase. ÎPS Calinic a precizat acest lucru într-un dialog purtat recent cu credincioșii, scrie Monitorul de Suceava.

„În fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii”, a declarat ÎPS Calinic.

În acest fel, ierarhul îi răspunde unui credincios care l-a întrebat dacă „s-a dat vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase? (cât și gratuitate oferită pentru cei săraci)”.

ÎPS Calinic: „Atât preoţii, cât şi credincioşii unei parohii ştiu în amănunt ce au de făcut”

Enoriașul l-a mai întrebat pe înaltul ierarh dacă ar fi dispus să le ofere preoților din subordinea sa „un sfat, ca de exemplu, când cineva moare și este depus la biserică, preotul să ofere în scris niște sfaturi creștinești privind rânduiala bisericească? Fac referire la următoarele: să dea pomelnic pentru 40 de zile la o mănăstire din apropiere unde se fac slujbe zilnice pentru cel adormit, cât și pentru restul care sunt trecuți pe acel pomelnic.

Să facă slujba de sfințire a casei unde a murit persoana respectivă. Să facă slujbele de pomenire rânduite de biserică la intervalele de timp pe care biserica le-a hotărât. Să facă milostenie în numele rudei decedate, cât și recomandarea altor rânduieli bisericești specifice. Vă întreb aceasta deoarece lumea, în acele clipe de tristețe și supărare, s-ar putea să uite anumite rânduieli sau chiar să nu le știe/să nu i le fi transmis cineva că ar fi necesare și de folos pentru cei adormiți”.

Potrivit presei locale, la această a doua întrebare a enoriașului, ÎPS Calinic a răspuns: „Consider că un <sfat> de-al meu nu ar aduce niciun plus, întrucât atât preoţii, cât şi credincioşii unei parohii ştiu în amănunt ce au de făcut”.

Sursa: Monitorul de Suceava