Evenimentul Zilei > Social > ÎPS Calinic, avertisment pentru preoții care ghicesc viitorul prin deschiderea Cărţilor Sfinte
ÎPS Calinic, avertisment pentru preoții care ghicesc viitorul prin deschiderea Cărţilor Sfinte

ÎPS Calinic, avertisment pentru preoții care ghicesc viitorul prin deschiderea Cărţilor Sfinte

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a transmis tuturor preoţilor care au obiceiul să deschidă Cărţile Sfinte pentru a ghici enoriaşilor aflaţi la necaz că nu vor rămâne nepedepsiţi.

ÎPS Calinic a avertizat preoții care se ocupă cu „deschiderea Cărţilor Sfinte” în scopul de a ghici oamenilor aflaţi la necaz. Este o practică care ţine vrăjitorie şi care nu are nicio legătură cu Biserica.

În acest context, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a trimis o circulară tuturor parohiilor din județul Suceava. Preoţii au fost avertizaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii. Altfel vor fi excluşi devenind laici.

Acest demers vine după ce o enoriașă a spus că un preot şi-a făcut palat din așa-zisele donații

”Stimată doamnă! Este normal ca un preot să citească credincioşilor, în biserică sau acasă, rugăciuni. La toată trebuinţa, însă nu în schimbul unor exagerate foloase materiale pentru a-şi construi palate.

Dacă unele persoane mai oferă preotului câte ceva, însă fără ca rugăciunea să fie condiţionată de acest aspect, consider că acelora nu li se trage sărăcia din asta. (…). Cât priveşte problema la care faceţi referire, la nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea. Să nu fie!”, a răspuns ÎPS Calinic.

Răspunsul integral al ÎPS Calnic îl puteţi citi aici: Răspunsul ierarhului

Cărţile de cult folosite sunt: Biblia, Evanghelia şi Psaltirea

Biserica, fără îndoială, interzice anumite forme divinatorii existente înăuntrul unor practici ale vrăjitoarelor, dar pe de altă parte, în niciun caz oficial ci mai degrabă neoficial, au fost acceptate ici colo asemenea practici înăuntrul Bisericii.

Aici trebuie să spun ceva care este foarte important: ele sunt lucruri marginale. Nu o există o practică generală în Biserică. Acum, în mod evident, Biserica trebuie să se îndepărteze de asemenea practici care sunt cerute în spațiul credinței populare.

Uneori și clientul solicită marfa, însă fără îndoială nu au nimic de a face cu doctrina creștină și atunci Biserica este chemată să se îndepărteze de toate aceste lucruri.”, a spus Marius Vasileanu, profesor Antropologia Religiilor.

ÎPS Calinic al Sucevei și Rădăuților vrea să se înceteze cu aceste practici

Teologii avertizează că sunt multe astfel de practici în biserica ortodoxă. Pedepsele pentru astfel de practici neortodoxe sunt valabile în întreaga Patriarhie de pe te teritoriul României.

Din păcate, foarte mulţi oamenii aflați la necaz cer sprijin preoţilor care obișnuiesc să deschidă Evanghelia. Unii prepţi susţin că oferă sfaturi cu ajutorul textelor biblice. Deschiderii Cărții Sfinte nu are nicio legătură cu canoanele Bisericii ci mai degrabă cu vrăjitoria.