Evenimentul Zilei > Social > Biserica Ortodoxă Română avertizează preoții legat de banii primiți de la credincioși
Biserica Ortodoxă Română avertizează preoții legat de banii primiți de la credincioși

Biserica Ortodoxă Română avertizează preoții legat de banii primiți de la credincioși

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunțat că în ședința de luni, 18 decembrie, Sfântul Sinod a ținut să facă unele precizări legate de taxele și contribuțiile benevole primite de parohii de la credincioși.

„Sfântul Sinod a adus precizări privind distincția dintre taxe și contribuții benevole oferite de către credincioși pentru funcționarea unităților de cult.

Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.

Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”.

Astfel, Sfântul Sinod a vrut să precizeze din nou că nu există condiționare la efectuarea serviciilor bisericești, cu excepția folosirii locurilor din cimitirelor parohiale, lăsând să se înțeleagă faptul că preoții care nu fac așa încalcă o interdicție a celui mai înalt for al BOR.