Evenimentul Zilei > Social > Mărturie-șoc a omului care i-a executat pe soții Ceaușescu. Pomelnic pentru „Elena și Nicolae, morți fără lumânare”.
Mărturie-șoc a omului care i-a executat pe soții Ceaușescu. Pomelnic pentru „Elena și Nicolae, morți fără lumânare”.

Mărturie-șoc a omului care i-a executat pe soții Ceaușescu. Pomelnic pentru „Elena și Nicolae, morți fără lumânare”.

Gelu Voican Voiculescu, omul care a făcut parte din completul care i-a condamnat la moarte pe soții Ceaușescu are remușcări.

Gelu Voican-Voiculescu a mărturisit în emisiunea lui Mihai Gâdea că are mustrări de conștiință.

„În repetate rânduri, de Ziua Eroilor, când se fac foarte multe parastase, am strecurat câte o colivă cu un pomelnic «Elena și Nicolae, morți fără lumânare» – cum e formula respectivă. În special la Biserica Amzei, unde preotul, care-mi era prieten, știa de… dar între zeci de pomelnice, cu nenumărate liste, trecea neobservat. Am și o filmare…

Din punct de vedere creștinesc, pentru conștiința mea, dar fără nicio ipocrizie – că am făcut-o în cea mai mare discreție – am considerat că merită ușurarea pe care o produce un parastas. Eu cred în rostul pomenirii morților, în practica noastră ortodoxă.”

Gelu Voican-Voiculescu mărturisese anterior într-un interviu acordat evz.ro că „orice proces politic este nedrept! Nu există un astfel de proces perfect din punct de vedere juridic. Procesul lui Ceaușescu a fost imperfect pentru că cei care l-au judecat aveau o dublă calitate. Pe de o parte judecătorii și pe de alta victimele regimului comunist. Singurul care a fost în rol era Dan Voinea, care era procuror-acuzator. Până și avocații au formulat rechizitorii… Era o stare de spirit cauzată de frică și de restricții!”.

Gelu Voican Voiculescu spunea că o lovitură de stat se dă din interiorul puterii, din intimitatea ei, nu de sute de mii de oameni: „O revoluție este un act ilegal în raport cu ordinea de drept existentă! Este o răsturnare a unui sistem politic care se face, de obicei, cu mijloace violente și cu o puternică susținere a maselor populare”.

Întreg articolul poate fi citit AICI.