Dacian Cioloș se va duce la Washington DC săptămâna viitoare, unde se va întâlni cu vicepreședintele Joe Biden. Când a vizitat Casa Albă, președintele Iohannis a fost primit tot la nivelul lui Biden. În plus, primul- ministru se va întâlni cu trei importanți membri ai cabinetului Obama: Tom Vilsack, Secretarul Agriculturii, Penny Pritzker, Secretarul Comerțului și Ernest Moniz, Secretarul Energiei. Înainte de a ajunge în capitala SUA, Cioloș se va duce la Detroit, în încercarea de a-i convinge pe cei de la compania Ford – unde va discuta cu Mark Fields, șeful acestei companii – să nu oprească investițiile în fabrica de la Craiova, deși statul român nu și-a îndeplinit nici acum angajamentele referitoare la șoseaua spre Pitești.


Șeful statului nu a explicat de ce a absentat de la Deveselu, deși presa l-a criticat insistent. În absența lui Iohannis, garda de onoare prezentă la bază, i-a acordat onorurile premierului.


În vizită la conaționalii lui Iohannis

În week-endul care a trecut, Cioloș a fost la reuniunea sașilor ardeleni, care se ține anual la Dinkesbuhl, un oraș din Bavaria, care amintește de Sighișoara. „Comunitatea sașilor ardeleni este o resursă neprețuită pentru consolidarea legăturilor cu Germania și Europa”, a scris Cioloș, pe Facebook, după această întâlnire. Ulterior, premierul român a fost la Ulm, la o întâlnire cu șvabii bănățeni. Președintele Iohannis, el însuși etnic german, a preferat să rămână în țară. El s-a aflat la Sibiu și s-a dus la Biserica Romano-Catolică din localitate, la slujba de Rusalii.

Cea mai surprinzătoare mișcare politică din ultimele zile a fost prezența lui Dacian Cioloș la operaționa lizarea scutului anti-rachetă de la Deveselu, în timp ce președintele Iohannis, șeful CSAT a absentat. „Prezența la Deveselu a secretarului general NATO impunea prezența președintelui, pentru că secretarul general NATO are rang de șef de stat”, a explicat fostul președinte Traian Băsescu.