Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș pleacă în America după investitori. Președintele stă iar acasă
Cioloș pleacă în America după investitori. Președintele stă iar acasă

Cioloș pleacă în America după investitori. Președintele stă iar acasă

Șeful Executivului are pe agendă misiuni de politică externă care, de obicei, erau ale președintelui României.

 Dacian Cioloș se va duce la Washington DC săptămâna viitoare, unde se va întâlni cu vicepreședintele Joe Biden. Când a vizitat Casa Albă, președintele Iohannis a fost primit tot la nivelul lui Biden. În plus, primul- ministru se va întâlni cu trei importanți membri ai cabinetului Obama: Tom Vilsack, Secretarul Agriculturii, Penny Pritzker, Secretarul Comerțului și Ernest Moniz, Secretarul Energiei. Înainte de a ajunge în capitala SUA, Cioloș se va duce la Detroit, în încercarea de a-i convinge pe cei de la compania Ford – unde va discuta cu Mark Fields, șeful acestei companii – să nu oprească investițiile în fabrica de la Craiova, deși statul român nu și-a îndeplinit nici acum angajamentele referitoare la șoseaua spre Pitești.


Șeful statului nu a explicat de ce a absentat de la Deveselu, deși presa l-a criticat insistent. În absența lui Iohannis, garda de onoare prezentă la bază, i-a acordat onorurile premierului.


În vizită la conaționalii lui Iohannis

În week-endul care a trecut, Cioloș a fost la reuniunea sașilor ardeleni, care se ține anual la Dinkesbuhl, un oraș din Bavaria, care amintește de Sighișoara. „Comunitatea sașilor ardeleni este o resursă neprețuită pentru consolidarea legăturilor cu Germania și Europa”, a scris Cioloș, pe Facebook, după această întâlnire. Ulterior, premierul român a fost la Ulm, la o întâlnire cu șvabii bănățeni. Președintele Iohannis, el însuși etnic german, a preferat să rămână în țară. El s-a aflat la Sibiu și s-a dus la Biserica Romano-Catolică din localitate, la slujba de Rusalii.

Cea mai surprinzătoare mișcare politică din ultimele zile a fost prezența lui Dacian Cioloș la operaționa lizarea scutului anti-rachetă de la Deveselu, în timp ce președintele Iohannis, șeful CSAT a absentat. „Prezența la Deveselu a secretarului general NATO impunea prezența președintelui, pentru că secretarul general NATO are rang de șef de stat”, a explicat fostul președinte Traian Băsescu.