Evenimentul ZileiPoliticaCiolacu oferă cea mai proastă veste despre pensii: „Vor fi înghețate”

Ciolacu oferă cea mai proastă veste despre pensii: „Vor fi înghețate”

Ciolacu oferă cea mai proastă veste despre pensii: „Vor fi înghețate”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu vine cu o veste proastă despre pensii, spunând că acestea vor fi înghețate deoarece Guvernul nu are fonduri suficiente pentru a le majora.

Marcel Ciolacu vine cu o veste proastă despre pensii.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că pensiile vor fi înghețate în luna ianuarie. Potrivit spuselor sale, procentul de majorare, de 8%, va fi aplicat abia în luna septembrie. Ciolacu susține că înghețarea pensiior este prevăzută prin lege, deoarece procentul datoriei externe a depășit 45%.

„Pensiile vor îngheța. Cînd ai depășit datoria externă de 45%, este primul lucru pe care ți-l cere legea. Înainte de campania electorală, a ieșit economistul șef al BNR și a încercat să explice ce prevede legea. Când ajungi la 50% datorie externă, iar noi suntem la 47% – trebuie să tai din ajutoarele pentru asistența socială. Acestea sunt regulile”, a precizat Marcel Ciolacu.

E la precizat că procentul majorarea pensiilor cu 8% va fi pus în aplicare din luna septembrie. În acest context, el a anunțat că PSD va prezenta propriul proiect de buget, alternativ în care va arăta că există bani.

„Vom prezenta bugetul alternativ, unde vom demonstra că există banii și că se puteau majora pensiile. Românii trebuie să vadă și alternativele. Opoziția nu trebuie să vină doar să-i injure pe cei de la putere ci să prezinte și soluții”, a explicat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că până în prezent Guvernul s-a împrumutat cu 33 de miliarde de euro. El a precizat că dobânda pe care România va trebui să plătească, anul acesta, o dobândă de un miliard de euro.

Ciolacu, veste proastă despre pensii

Federaţia „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR) atrage atenţia că majorarea pensiilor în funcție de inflație va duce la sărăcie. Conform unui comunicat de presă, pensionarii nu vor rezista în condițiile în care prețurile la alimente și utilități cresc cu 10-20%.

„Acordarea creşterii pensiilor în funcţie de inflaţie (2 – 3%), în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi sunt în creştere vertiginoasă de 10 – 20%, va duce pensionarii sub pragul sărăciei”, menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, acest sistem a mai fost aplicat și în 2010, iar acest lucru a avut efecte negative asupra situației pensionarilor, fiind nevoie de mai multe măsuri reparatorii.

 


Accesează: