Evenimentul ZileiPoliticaSecţia specială îl face pe Ciolacu să-i atace pe Iohannis şi Orban. Dezvăluiri de ultimă oră

Secţia specială îl face pe Ciolacu să-i atace pe Iohannis şi Orban. Dezvăluiri de ultimă oră

VIDEO
Posibilitatea ca Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (secţia specială) să fie desfiinţată l-a făcut pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu să lanseze critici în direcţia preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Ciolacu a continuat declaraţiile lansate luni la TVR 1 despre Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (secţia specială). Noile critici au fost lansate marţi seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Liderul PSD a reafirmat că rămâne la opinia conform căreia SIIJ trebuie să rămână o instituție independentă. „Nu poţi vorbi de un act de justiţie corect atâta timp cât magistraţii nu sunt total independenţi”, a declarat Marcel Ciolacu la TVR.

Ciolacu a trecut de la secţia specială la Iohannis şi Orban

„Suntem în plină pandemie, în această aşa-zisă campanie de vaccinare. E de râsul lumii ce se întâmplă. S-a dat pe români că nu vor să se vaccineze… Este o ceartă cu primarii că nu primesc fonduri…

Avem o criză economică evidentă şi prioritatea acestui guvern a devenit deodată secţia specială (SIIJ). Ea nu vizează politicienii… Noi vorbim aici despre independența magistraţilor.

Nu poţi vorbi de un act corect de justiţie fără independenţa magistraţilor.  Responsabilitatea politicienilor este să ţină cont de recomandările asociaţiilor din justiţie.

În acest caz s-a exprimat şi ÎCCJ. Au spus clar că secţia specială (SIIJ) nu trebuie desfiinţată. Cine spune că justiţia din România a fost total independentă înseamnă că nu a trăit în România”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul PSD.

PSD va amendat fiecare abuz în justiţie

„Poziţia PSD este de condamnare a eventualelor acte de derapaj în justiţie. Nu pot să uit cum domnul Orban sau preşedintele României (Klaus Iohannis) atacau hotărârile CCR. Este statul de drept.

Ceea ce a făcut acum ministrul Justiţiei… S-a autopronunţat. A mai existat un proiect de desfiinţare a SIIJ, iar CSM a dat aviz negativ. Trebuie să ţinem cont de punctul lor de vedere”, a completat liderul PSD.

Secţia specială, punct comun pentru Băsescu şi Ciolacu

Cu privire la desfiinţării SIIJ, europarlamentarul Traian Băsescu a avut o intervenţie în Parlamentul European. El a întrebat de ce a recomandat Comisia de la Veneţia această măsură.

„Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din România, înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și operațională începând cu 23 octombrie 2018, are competența exclusivă de a investiga infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.

În accepțiunea Raportului din 2020 privind statul de drept în România (SWD(2020)0322), continuarea activității secției poate afecta independența justiției, Comisia de la Veneția sugerând desființarea acesteia.

În realitate, existența acestei secții speciale garantează că procurorii anticorupție nu pot folosi dosare împotriva judecătorilor pentru a crea presiune asupra acestora și pentru obține rezultate favorabile în alte cauze pe care le au în lucru.

În timpul unei audieri a Comitetului Helsinki al SUA din 2017(1), s-a dezvăluit că judecătorii care nu pronunță hotărâri favorabile încadrărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au devenit, ei înșiși, ținte, în timp ce acelora considerați prietenoși cu interesele DNA de a obține condamnări li s-a răsplătit loialitatea, acest lucru explicând modul în care DNA a menținut rate extraordinare ale condamnărilor, de 92%. În acest context:

1. Care este motivul pentru care Comisia insistă pentru desființarea SIIJ?

2. Care sunt alternativele propuse de Comisie pentru asigurarea independenței judecătorilor față de presiunile procurorilor?”, susţinea Traian Băsescu în Parlamentul European la 20 decembrie 2020, conform europarl.europa.eu.


Accesează: