Evenimentul ZileiPoliticaDezvăluiri în exclusivitate la EvZ TV. De ce este Orban foarte aproape de eșec

Dezvăluiri în exclusivitate la EvZ TV. De ce este Orban foarte aproape de eșec

Dezvăluiri în exclusivitate la EvZ TV. De ce este Orban foarte aproape de eșec
Ediția de marți a emisiunii ContrapunctEvZ, la EVZ TV, a găzduit o analiză a scandalului care macină PNL din temelii. S-au discutat principalele scenarii care decurg din acest context și prin care se vizează șefia partidului.

Întrebat de gazdele emisiunii, jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, cum comentează ultimele declarații ale prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, referitoare la șeful PNL, Ludovid Orban, analistul politic Cozmin Gușă a precizat că acolo de fapt, se făceau strategii care vizează leadership-ul lui Orban.

Gușă: Șefia Camerei Deputaților a fost un cadou otrăvit pentru Orban

Cozmin Gușă: Au jucat pe roluri, a fost Boc prima dată care a început să comenteze, apoi diverși lideri județeni cum e președintele CJ Cluj. Am înețeles că d o strategie de frăgezire sau descurajare a lui Orban ca să Poate fi un cadou otrvăit, pe modelul mai vechi al lui Adrian Năstse. I-au oferit șefia Camerei Deputaților, numai că așa a pățit și Năstase când a fost dat fară de la partid pe vremuri, când a venit DNA cu presiunea lui cu statul paralel, l-au destabilizat. Toți subalternii lui au votat bucuroși plecarea lui de la Cameră. Să ne gândim și la Dragnea, Zgonea. E o funcție foarte periculoasă pentru integritatea personală.

Dan Andronic: E o funcție doar cu valoare simbolică, îți dă doar iluzia puterii.

Mirel Curea: Ai nițică influență în ceea ce privește legile.

Dan Andronic: De cinci  zile Cîțu nu îi mai răspunde la telefon lui Orban. Acolo se întâmplă niște lucruri, care în mod normal ne-ar duce la concluzia că în spatele acestei acțiuni este Klaus Iohannis.

Cozmin Gușă: Este și Iohannis în mod evident, este și Rareș Bogdan. Eu m-am uitat atent la emisiunea lui. L-a învinovățit și pe Klaus Iohannis pentru această situație, sugera că  Iohannis ar fi știut de cedările lui Orban.  (…) E limpede că Iohannis vrea să scape de Ludovic Orban, dar e limpede și că nu prea vrea să își asume din responsabilitatea unor lucruri pe care probabil chiar el i le-a dictat lui Orban, Eu nu cred că Orban s-a dus să ofere Ministerul Dezvoltării, deci al regionalizării, lui Hunor Kelemen fără să știe Iohannis, iar Kelemen s-a trezit cu un cadou în brațe la care nu spera.

Dan Andronic: Asta e de bine, sunt oameni cu CV-uri foarte serioase și puși pe treabă. Decât să ajungă la un neomarxist, mai bine la un udemerist.

Cozmin Gușă: „Eu văd un alt președinte al Camerei Deputaților”

Chestionat de Dan Andronic cum vede finalul acestui scandal politic fără precedent, Gușă a declarat că nu vede o finalitate imediată, dar anticipează două scenarii de bază.

„Eu merg pe varianta în care Orban pierde președinția partidului, nu i se poate lua dintr-o dată. Va pierde apoi și președinția Camerei Deputaților, însă nu i se poate lua nici asta dintr-o dată. Eu văd în această primăvară către vară un alt președinte al Camerei Deputaților, ceva de genul Robert Sighiartău, însă el nu poate fi fiindcă e europarlamentar. Văd mai degrabă pe cineva nu foarte expresiv cum e Rareș Bogdan, dar nici el nu poate fiind europarlamentar. Văd pe cineva nou, un newcomer, nu cineva vechi din partid. Președinte al PNL va fi cineva de profilul lui Lucian Bode, un ardelean mai de treabă, mai liniștit care nu pune mari probleme de leadership pentru Iohannis

Analistul Cozmin Gușă a specificat că miza cea mare va fi miza prezidențiabilului. „Se va amâna prezidențiabilul pentru toamnă sau pentru anul viitor tocmai ca să nu ridice robleme. Un președinte al PNL mai ncarismatic, dar un om în regulă nu va emite pretenții de prezidențiabilitate, oricât de mult ar vrea să forțeze Dacian Cioloș sau amicul meu Virgil Ardeleanu impunerea ca prezidențiabil public al reformiștilor a lui Cioloș”.

Mirel Curea: „Orban va pierde în toate variantele”

Jurnalistul Mirel Curea a exlicat că, în opinia sa, „Orban va pierde în toate variantele, cu toate seturile de cărți posibile. El nu se poate crampona fiindcă există și partea a doua a dosarului UTI unde este pe filmări. UTI l-a filmat, punct. E clar că sprijin în partid nu mai are. El nu mai are ce oferi. V-aș propune să nu excludem din ecuație și poziția lui Iohannis. Eu cred că rolul lui Klaus Iohannis va dcădea. Nu îl văd un combinator. I-ar fi convenit foarte multe lucruri care nu i-au ieșit. M-aș gândi mult mai mult la o variantă în care în PNL să apară un șef de partid puternic, bărbătos, dar care să aibă și ușile deschise la PSD. Cel care ar corespunde portretului robot pe care l-am făcut eu este Ilie Bolojan”.

Dan Andronic: Nu, dacă va fi un partid de coaliție PNL-PSD cred că va un prim-ministru de la PSD, Vasile Dâncu, și atunci toate mișcările de la PSD capătă o logică. În privința președinției partidului, cred că va fi Rareș Bogdan, un personaj de care partidul chiar are nevoie. Ai nevoie de mult mai multă vivacitate decât acel ardelean liniștit, de aici și dovezile de loialitate pe care i le dă lui Klaus Iohannis.

Dan Andronic: PNL are nevoie de un personaj care să vorbească cu oamenii

Jurnalistul Dan Andronic a precizat că PNL are nevoie de un personaj care să vorbească cu oamenii. ”Tot avem oameni ușor șterși”

Mirel Curea: Șterși, ăsta e cuvântul. Și incapabil de comunicare cu oamenii…

Dan Andronic: Da, Orban e ușor mizantrop.

Mirel Curea: Rareș Orban, simpatizat antipatizat, știe să vorbească. A reușit să treacă de la acea intoleranță retorică la o exprimare înțeleaptă și foarte convingătoare. Atacul pe care l-a dat lui Orban este năpraznic, e clar că știe cât partid are în spate. Și e clar că a avut OK-ul lui Iohannis.

Cozmin Gușă: Este un atac nemaiîntâlnit în politica recentă

Mirel Curea a amintit că luni seară președintele l-a chemat pe Orrban la Cotroceni. Invitatul Cozmin Gușă a oferit interpretarea sa asupra acestui context.

„Era exact ce avea nevoie Orban ca să mai respire puțin. E un scandal nemaiîntâlnit, devastator. Este un atac nemaiîntâlnit în politica recentă pentru că atenție, vine de la un primvicepreședinte care are scorul cel mai mare, este într-o relație de parteneriat cu președintele României și care vrem nu vrem este bănuit că are o mare favorabilitate la structurile de forță. Nu e de discutat, dar înțelegem cu toții. Atacul e pur și simplu devastator și prin subiectele pe care le abordează. Cred că Orban a cerut voie să evoce cumva o posibilă întâlnire care nu va fi confirmată sau infirmată de nimeni, ca să mai respire puțin. Teoria lui Dan e foarte corectă din punct de vedere politic, PNL ar avea nevoie de cineva cu profilul lui Rareș Bogdan ca președinte”.

Dan Andronic: PNL ar putea să dispară de tot

Dan Andronic a atras atenția că acest scandal poate sfărși și prost, în sensul că partidul ar putea să dispară. „PNL a mai fost la un moment dat aproape să se ducă în cap. Fuziunea cu PDL și-au dublat scorul electoral, dar lucrurile astea nu țin la nesfârșit. Oamenii au memorie scurtă. Când ai guvernarea, mai ales în plină pandemie, nu prea știu cum poți să ieși bine din așa ceva”, a concluzionat jurnalistul”.

 

 

 

 

 


Accesează: