Cine va beneficia de noua ordonanță pentru plafonarea prețurilor la energie. Toate explicațiile de care ai nevoie

Cine va beneficia de noua ordonanță pentru plafonarea prețurilor la energie. Toate explicațiile de care ai nevoie Facturi. Sursa foto: Arhiva EVZ

De anul viitor, ar putea intra în vigoare o nouă ordonanță care plafonează prețurile la energia electrică. Aceasta ar reduce costurile pentru anumite categorii de consumatori.

Guvernul urmează să adopte o nouă ordonanță în ceea ce privște plafonarea prețurilor la energia electrică. Aceasta ar uma să se aplice de la 1 ianuarie 2023, timp de doi ani, dar există și posibilitatea prelungii ei.

Acest nou act normativ nu va aduce schimbări pentru persoanele care au un consum de până în 255 kWh/ lună. În schimb, cei care au un consum mai mare de energie vor plăti de anul viitor facturi mai mici decât în prezent.

Care sunt prețurile

Potrivit actului normativ, preţul final facturat de către furnizorii de energie eletrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh. Până aici nu este nicio modificare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În precedentul act normativ, consumul care depășea 255 kWh/lună se plătea la prețul pieței. În funcție de furnizor acesta era între doi și trei lei/kWh. Noua ordonanță ar putea plafona acest preț la un leu/kwh pentru persoanele fizice și la 1,3 lei/kwh pentru companiile din domeniul industrial, potrivit Antena 3.

Facturi mai mici

Dacă actul normativ va intra în vigoare în această formă, persoanele fizice care au un consum mai mare de curent vor plăti facturi mai mici, de anul viitor.

Acum, dacă o familie care locuiește la casă consumă 400 de kwh/ lună va plăti factura după cum urmează: Pentru primii 255 de kwh, prețul va fi de 0,80 de bani. În total, 204 lei. Pentru restul de 145 de kwh prețul va fi de doi sau trei lei, adică 290 sau 435 de lei. Astfel, în prezent, factura pe o lună ar fi de 494 de lei sau 639 de lei în funcție de furnizor.

De la 1 ianuarie 2023, dacă prețul va fi plafonat la un leu/ kwh, factura ar scădea simțitor și ar fi de 349 de lei.