Cum se calculează facturile la curent. De ce și când îți cresc foarte mult costurile

Cum se calculează facturile la curent. De ce și când îți cresc foarte mult costurile sursa: arhivă EVZ

Comisiile de la Senat au acordat, cu majoritate de voturi, raportul favorabil cu amendamente la OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică. Plaja de beneficiari cu preț plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023 fiind extinsă. După aceste modificări furnizorii de energie vor calcula noile tarife după aceste modificări.

Potrivit ordonanței, preţul final facturat de către furnizorii de curent electric este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici.

ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie) a prezentat modul în care se formează prețul pe baza noii ordonanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumatori casnici

Schema de sprijin nou aprobată prin OUG nr. 27/2022 introduce noi măsuri pentru clienții finali pentru consumul înregistrat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu scopul protejării acestora de efectele măririi prețurilor de vânzare a energiei.

Față de măsurile anterioare, aplicate pentru consumul aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, actuala schemă de sprijin a fost simplificată, fiind prevăzută numai plafonarea prețurilor. Astfel, clienții vor beneficia de plafonarea prețurilor finale facturate atât la energie electrică, cât și la gaze naturale.

De asemenea, prin aplicarea noilor măsuri adoptate, vor beneficia mai mulți clienți de plafonarea prețurilor la energie, conform noii scheme de sprijin. Ca și până acum, nu este necesar pentru clienții casnici să transmită furnizorilor informații sau documente pentru a beneficia de preț plafonat.

Energie Electrică

Prețul plafonat al energiei electrice pentru clienții casnici se va aplica în funcție de consumul mediu lunar realizat în anul 2021. Astfel, prețul final facturat este:

-maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 kWh; -maximum 0,8 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 kWh inclusiv.

Pentru clienții cu un consum mediu lunar realizat la locul de consum, în anul 2021, care depășește 300 kWh/lună, prețul final facturat nu va fi plafonat și va fi stabilit de fiecare furnizor, conform prevederilor de la art. 5 și 6 din OUG nr. 27/2022. La solicitarea clienților finali, furnizorii pot încheia contracte de furnizare și în alte condiții decât cele prevăzute la art 5 din OUG 27/2022.

În prețul final facturat clienților finali este inclusă și componenta de furnizare a energiei electrice, care potrivit OUG 27/2022 este stabilită la valoarea de 0,073 lei/kWh.

Aşadar, „până în 100 de kWh/lună este un preț 0,68 lei/ kWh. Între 255 – 300 kWh, primii 255 îi plătește la 0,8 lei/kWh, iar între 255 – 300 kWh, noi am pus art. 5 alin 1”, a declarat Dana Daraban, director executiv al ACUE.

Ce este acel articol 5?

„Este o formulă în baza căreia se calculează un preț mediu de achiziție pe lună, la care se adaugă toate celelalte componente. Cumva așa se calculează între 255 – 300 kWh. La unii dintre furnizori, nu la toți și nu la toți clienții furnizorilor, vedeți câteva anunțuri proactive de potențiale întârzieri care se pot înregistra pe acest segment care a suferit modificări și până când se adaptează sistemele de facturare”, a declarat Dana Daraban.

Conform reprezentanților ACUE, fosta categorie 2 din OUG vechi este spartă (adică cea între 100 kWh și 300 kWh).

Conform sursei citate, până la 255 kWh clientul plătește 0,8 lei/kWh, iar ce depășește 255 kWh sunt 2 variante de plată:

1. Fie plătește prețul din contract

2. Fie plătește o ecuație: o sumă dintre costul de furnizare, costul de achiziție și celelalte tarife.

Despre ACUE

ACUE este Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie care și-a asumat misiunea de a contribui la dezvoltarea industriei energetice și la competitivitatea economiei românești, prin promovarea beneficiilor pieței libere, a practicilor concurențiale corecte și a mecanismelor care contribuie la buna funcționare a piețelor de energie electrică și de gaze naturale. ACUE are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, cu un număr total de 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Membrii ACUE reprezintă 56,4% din ansamblul pieței de utilități din energie electrică și, respectiv 89,9% din totalul pieței de gaz.