Pensionarii din sistemul energetic și urmașii acestora rămân fără cota gratuită de curent electric

Pensionarii din sistemul energetic și urmașii acestora rămân fără cota gratuită de curent electric Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat hotărârea de Guvern care a instituit aceste beneficii pentru pensionarii din sistemul energetic. Cererea a fost depusă în instanță de compania Electrica SA care a susținut că acordarea acestor facilități reprezintă o cheltuială mult prea mare.

O ordonanță de Guvern, din 2003, prevedea că persoanele care au lucrat cel puțin 15 ani în unități ale fostului Minister al Energiei Electrice sau la companiile RENEL și CONEL, precum și soții supraviețuitori beneficiau de o cotă gratuită de curent electric pentru consum casnic de 1.200 kWh pe an, după ce ieșeau la pensie.

La momentul emiterii actului mormativ existau 15.000 de beneficiari, dar numărul lor a scăzut între timp, însă niciuna dintre companii nu are o evidență clară. Sistemul funcționa în felul următor. Facturile la curent, în limita celor 1200 kWh pe an, erau achitate furnizorilor de energie de către companiile la care au lucrat oamenii.

La actualul preț plafonat de 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici care, anul trecut, au consumat în medie cel mult 100 kWh pe lună, 1.200 kWh înseamnă 816 lei pe an de persoană, respectiv o medie de 68 lei pe lună. La prețul de 0,8 lei/kWh, aferent casnicilor cu consum între 100 și 300 kWh în 2021, costul este de 960 lei pe an de persoană (80 lei pe lună).

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficiu anulat în instanță

Beneficiarii au pierdut acum acest drept după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat horătârea de Guvern nr.1043/2003, care prevedea cota de curent gratuită. Decizia este definitivă.

Anularea hotărârii a fost solicitată în instanță de compania Electrica SA, la care statul deține 48,8% din acțiuni, care nu a mai dorit să le plătească aceste beneficii foștilor angajați, actualmente pensionari. Procesul a durat doi ani.

Electrica a pierdut procesul în prima instanță, după ce Curtea de Apel București a admis cererile de intervenție ale mai multor sindicate din sectorul energetic și ale câtorva zeci de pensionari beneficiari. Compania a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar magistrații au decis anularea actului normativ.

Costuri prea mari

Reprezentanții Electrica SA au susținut în instanță că hotărârea de Guvern prin care s-au acordat beneficiile îi aduce prejudicii financiare.

„Potrivit reclamantei, obligațiile care îi sunt impuse prin HG atacată atrag costuri extrem de mari la nivelul grupului Electrica. Obținerea profitului este scopul oricărei societăți comerciale, iar orice facilitate nu poate fi acordată angajaților sau foștilor angajați decât prin convenția părților, în condițiile stabilite prin contractul individual sau colectiv de muncă.

Reclamanta invocă consecințele financiare defavorabile generate de aplicarea HG atacat și arată că însuși Statul Român, în calitate de acționar al Electrica SA, este grav prejudiciat ca urmare a HG nr. 1041/2003, urmare a diminuării în mod nejustificat a profitului Electrica și al filialelor sale“, se menționează în documentele procesului, potrivit profit.ro.

Electrica SA a eliminat începând cu anul 2020, din toate contractele colective de muncă ale companiilor din componența sa beneficiul constând în acordarea de energie electrică gratuită foștilor salariați pensionați după 30 septembrie 2000, precum și viitorilor pensionari din companie.