Noile plafoane la energie și impactul lor asupra consumatorilor

Noile plafoane la energie și impactul lor asupra consumatorilor Sursa foto: sursa foto: Freepik.com

De curând a fost adoptată Ordonanța de Urgență care stabilește toate măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Documentul stipulează faptul că producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze rezultate din producția internă curentă către furnizorii clienţilor casnici.

În consecință, clienții vor plăti către un furnizor de energie electrică un preț final de:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor non-casnici

În ceea ce privește prețul final al gazelor naturale pe care consumatorii din România îl vor plăti în această perioadă către un furnizor de gaze naturale, acesta va fi de:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum stabilit prin contract este de cel mult 50.000 MWh

Anexa nr. 5 a ordonanței precizează faptul că „În perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform anexei.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile române menționează faptul că aproximativ 8 milioane de gospodării beneficiază de aceste măsuri la energie electrică și toate cele care sunt racordate la gaze naturale. Tot la capitolul beneficii se poate număra și libertatea consumatorului casnic sau non-casnic de a alege furnizorul de energie care îi poate oferi prin contract tot ce are nevoie, în funcție de consumul lunar.

Este binecunoscut faptul că, până în 2021, un consumator rezidențial sau comercial aparținea unui furnizor de energie electrică sau unui furnizor de gaze naturale în funcție de adresa locului de consum, pe care acesta nu îl putea schimba. Odată cu liberalizarea pieței de energie, oricine are libertatea de a alege o ofertă care să i se potrivească. Astfel, dacă locuiește în sudul țării poate să aleagă o companie din Maramureș, iar dacă locuiește la mare, poate opta pentru o companie din estul României, de pildă, dacă oferta primită include un preț avantajos.

Este important de înțeles faptul că, indiferent de furnizorul ales, nu se schimbă o serie de aspecte. În primul rând, operatorul de rețea din zona în care se găsește locul de consum. În al doilea rând, va exista o continuitate în alimentare și în ceea ce privește calitatea tehnică a energiei electrice deoarece acestea sunt dependente de rețeaua electrică la care este racordată gospodăria. În final, va rămâne același serviciul de remediere în cazul întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.