Ce se întâmplă cu compensarea facturilor pentru clienții casnici. Ministrul Virgil Popescu a explicat

Ce se întâmplă cu compensarea facturilor pentru clienții casnici. Ministrul Virgil Popescu a explicat

Ministrul Energiei ,Virgil Popescu, a declarat duminică că a finalizat ordonanța de urgență cu privire la compensarea facturilor pentru clienții casnici. Mai mult el spune că în octombrie dorește să se aprobe în Parlament o nouă lege offshore.

El a mai spus că „anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră”.

„Am finalizat ordonanța de urgență cu privire la compensarea facturilor pentru clienții casnici”

„Am finalizat ordonanța de urgență cu privire la compensarea facturilor pentru clienții casnici. Vorbim de 5.200.000 de gospodării, deci vreo 13 milioane de români și 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane și ceva de români, practic 65% din cei racordați la energie electrică și, la fel, 65% din cei care sunt racordați la gaze naturale.

Vorbim de compensarea consumurilor medii: la energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw și 200 de kw/lună, deci între 150 și 1000 de kilowatți pe o perioadă de 5 luni, între 1 noiembrie și 31 martie, iar la gaze naturale vorbim de o compensare de la un consum minim de 100 de m3/an și 1200 de m3/an. De ce spun pe an?

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că acolo este un consum anual, dintre care o să compensăm perioada de iarnă -80%, pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă. La gaze naturale vorbim de un procent de 25% din factură pentru toți consumatorii care se încadrează în această plajă de consum. Această plajă de consum este definită de la o garsonieră până la o unitate locativă de până în 120 de mp iar la energie electrică vorbim de o compensare pe factură care va ajunge la 21 de bani pe kilowatt, 210 lei pe megawatt.

În factura lunară a omului acasă, dacă se încadrează în această plajă de consum și totul se va regulariza la 5 luni, va apărea pe factură, cu minus, în fiecare lună, această sumă. Omul va plăti mai puțin la energie electrică cu 21 înmulțit cu numărul de kilowatți, iar la factura de gaze va fi mai puțin cu 25% din valoarea ei. Totul se face by default, ca să nu mai punem oamenii pe drumuri, să nu mai aducă adeverințe ca să demonstreze că au venituri medii pe gospodărie. Este suficient ce se întâmplă la consumatorul vulnerabil unde este nevoie să demonstreze că este vulnerabil. Furnizorii își vor recupera banii pentru că la sfârșitul fiecărei luni vor face un decont centralizat pe care îl vor prezenta ministerului Muncii”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

„Distribuitorii au obligația să citească contoarele”

De ce nu sunt citite contoarele oamenilor și sunt umflate facturile prin estimări grețite? Ministrul Popescu spune că distribuitorii sunt obligați să facă acest lucru: „Distribuitorii au obligația să citească contoarele. Vor fi obligați să citească contoarele la 3 luni. Și la Electrica au fost probleme cu cititul contoarelor. Toți distribuitorii au această problemă. Scopul este să plătim cât consumăm. La firmele furnizoare, la energie și gaze, cred că mai trebuie făcut un filtru. Firmele furnizoare sunt licențiate de ANRE iar condițiile sunt laxe. Trebuie să modificăm legislația secundară în privința asta”.

„Fenomenul scumpirii este global nu mai este european. S-a triplat prețul certificatului de CO2. S-a scumpit prețul energiei electrice produsă din combustibil fosil. De la 1 iulie, prețul gazului s-a triplat pe piețele regionale. Federația Rusă face presiuni pentru deschiderea Nord Stream 2. Prețul gazului a crescut de la 22 de euro, la 70 de euro. Energia electrică produsă pe bază de gaze s-a scumpit și ea. Și pe piața bursieră, prețul energiei a crescut”, a conchis ministrul.