Cine este, de fapt, în spatele eliminării lui Nicușor Dan?

Cine este, de fapt, în spatele eliminării lui Nicușor Dan? Nicusor Dan. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Primarul general Nicușor Dan este subiectul unei sesizări adresate procurorilor, pentru mai multe ilegalități comise în 2021.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a sesizat Parchetul pentru abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și pentru incompatibilitate în cazul primarului general Nicușor Dan. Potrivit ANI, în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicușor Daniel Dan a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Primarul general s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a unor funcții de conducere ale unor instituții publice de interes local.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demersul ANI vine după o sesizare făcută anul trecut, de către reprezentantul grupurilor civice Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, candidatul PUSL pentru Primăria Sectorului 1. 

Documentul, pe care îl puteți studia integral, a fost adresat atât ANI în data de 14 noiembrie 2022.  Alexandru Pânișoară a semnalat faptul că Nicușor Dan s-a numit director la Centrul Cultural EXPO ARTE, la Administrația Străzilor, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Totodată, Alexandru Pânișoară a sesizat faptul că Nicușor Dan a plătit din banii primăriei o amendă primită în nume personal de la Inspectoratul de Stat în construcții, faptă pentru care acum ANI a sesizat atât Parchetul, cât și Curtea de Conturi.

Același Alexandru Pânișoară este cel care a sesizat autoritățile în privința lui Clotilde Armand, care a fost declarată de ANI în incompatibilitate, în noiembrie anul trecut, după ce s-a pus singură manager de proiect. 

Nicușor Dan a negat toate acuzațiile, într-o postare pe rețelele de socializare. Vezi documentul AICI