Nicușor Dan, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese. Primarul Capitalei va atacă în instanță decizia ANI

Nicușor Dan, acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese. Primarul Capitalei va atacă în instanță decizia ANI Nicușor Dan. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General în privința lui Nicușor Dan. Edilul este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese. Edilul și-a plătit o amendă din banii Primăriei Capitalei. Nicușor Dan a transmis că este decis să atace în instanță decizia ANI.

Update: Nicușor Dan a spus că va ataca în instanță documentul emis de ANI pentru că raportul realizat de instituție a interpretat eronat legea. Primarul a solicitat ANI ca presa să aibă acces la tot dosarul administrativ în urma căruia a fost realizat raportul. Edilul a continuat prin a spune că amenda plătită din bani publici a fost primită de primarul general al Capitalei, persoană juridică, din partea Inspectoratul de Stat în Construcții. Acest lucru este suținut și de instanță, susține Nicușor Dan. În ceea ce privește acuzația de conflict de interese, primarul a explicat că „pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) «Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local», fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit”.  Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în privința mai multor fapte comise de Nicușor Dan de când se află la conducerea Primăriei Capitalei. Edilul este acuzat că a exercitat și alte funcții de conducere în alte patru instituții sau servicii publice fără să aibă mandat de reprezetare. Nicușor Dan a fost, în perioada 7 august - 7 septembrie 2021, primar general, dar și director al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).Edilul ar fi solicitat în calitate de director al ALPAB creșterea bugetului instituției cu suma de 3.000.000 de lei. Ulterior, el a fost cel care a acceptat cererea făcută de ALPAB din funcția de primar general. În documentul emis de ANI se precizează că bugetul instituției a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei.

Nicușor Dan, acuzat de abuz în serviciu

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu o serie de acuzații de abuz în serviciu la adresa primarului. Eidlul este acuzat că și-a plătit o amendă contravențională din banii Primăriei Municipiului București. „Demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități”.

Autoritatea a sesizat și Instituția prefectului din București în legătură cu legalitatea exercitării a patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice de către Nicușor Dan. Primarul este acuzat de conflict de interese pentru că s-a aflat la conducerea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrației Străzilor București, ALPAB și la Centrului Cultural Expo Arte.

ANI a subliniat că primarul nu avea raport de reprezentare pentru niciuna dintre aceste funcții. Curtea de Conturi a fost sesizată în legătură cu plata amenzii contravenționale primită de Nicușor Dan în calitate de persoană fizică din bugetul Primăriei Capitalei, se mai precizează în comunicatul emis de ANI.

Ne puteți urmări și pe Google News