Nicușor Dan despre neregulile din domeniul construcțiilor: „Sper să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia“

Nicușor Dan despre neregulile din domeniul construcțiilor: „Sper să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia“ Nicușor Dan. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Primarul Capitalei spune că modul în care se contruiește în București și în țară a devenit o chestiune de securitate națională. Nicușor Dan a acuzat autoritățile, care au atribuții de control în acest domeniu, că nu iau niciun fel de măsuri pentru a opri corupția din zona imobiliară.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan susține că există o corupție uriașă în domeniul dezvoltărilor imobiliare, că autorizațiile de construire nu se respectă și că instituțiile statului nu iau niciun fel de măsuri.

„Experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne arată ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Şi, din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă.

Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Instanțele au stabilit că s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. Şi de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire. Eu sper că acești corupţi din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia", a afirmat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

Multe nereguli

În România nu există o lege de amnistie a construcţiilor, aşa cum este în Turcia, dar Nicușor Dan spune că și la noi în țară există multe nereguli. „Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii 15 ani, după cunoştinţele mele, poate şi mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că dacă ai contruit, te duci la Primărie şi legalizezi, indiferent cum aiconstruit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România.

Există însă multe nelegalități: mărirea POT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e subsol, ci e etaj sau mansardă cu două etaje. Toate aceste clădiri, atâta timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Adică Primăria a dat autorizaţia nelegală, tot Primăria a făcut procesul-verbal de recepţie şi tot Primăria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea Funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe", a mai spus primarul Capitalei.

Oamenii nu au încredere

Nicușor Dan spune că ar dura cam zece ani pentru ca toate clădirile cu risc seismic să fie consolidate. Edilul a menţionat că Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a plătit pentru expertizarea a sute de imobile din Capitală şi există zeci de clădiri pentru care a fost realizată proiectarea, astfel încât să poate fi deschis şantierul. Din cauza unor proceduri birocratice, lucrările sunt uneori mult întârziate.

„Pentru a accesa banii destinați consolidaărilor trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Deci, dacă ai un bloc mare, în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari. De aici vine dificultatea.

Oamenii, să o spun foarte direct, nu au încredere în programele de consolidare, din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani cel puţin, de când Primăria spune că îi ajută şi nu îi ajută", a mai declarat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.