Impactul unui cutremur de 8,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea. IGSU a atras atenția asupra pericolului

Impactul unui cutremur de 8,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea. IGSU a atras atenția asupra pericolului Cutremur în Vrancea. Sursa foto: INFP

Cutremurele care au lovit regiunea de sud-est a Turciei au făcut ca autoritățile din România să se întrebe ce s-ar întâmpla dacă țara noastră ar fi zguduită de asemenea seisme. IGSU a spus care este un posibil scenariu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis că un cutremur cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter ar elibera o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la centrala Hiroshima. Instituția a emis un document oficial în care a precizat că cel mai puternic seism care ar putea lovi zona seismică Vrancea este de 8.1 grade.

„Datorită adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV”, se mai precizează în document.

Cele mai multe cutremure din România s-au produs în zona Vrancei, care este situată în punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină. IGSU a explicat că acum zeci de milioane de ani un bloc litosferic, care acum se află în manta Pământului, s-a desprins în urma coliziunii acestor două plăci. Acest bloc provine dintr-o veche placă tectonică care face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi cuprinse între 90 și 180 de kilometri în locuri unde condițiile de temperatură ar face imposibil acest lucru, se arată în documentul emis de IGSU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai mari cutremure din România

Țara noastră a fost lovită de șase cutremure puternice în ultimii 300 de ani, care s-au soldat cu multe decese și pierderi de bunuri materiale. Primul dintre aceste seisme este cel produs pe 12 iunie, 1701, de 7,5 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a resimțit aproape în toată țara. Al doilea mare seism a avut loc oe 11 iunie 1738, 7,7 grade. S-a resimțit atât în Balcani, cât și în Serbia.

Cele două seisme au fost urmate de cel de 7,9 grade pe scara Richter, considerat cel mai mare din istorie. Acest cutremur s-a produs pe 26 octombrie 1802. La doar 36 de ani s-a produs un alt cutremur de 7,5 grade care a durat 30 de secunde. Următorul mare seism s-a produs pe 10 noiembrie 1940 și a avut consecințe semnificative în Focșani. Moldova și Ucraina. Cutremurul din 4 martie 1977 s-a soldat și el cu multe pagube. În urma seisumului de 7,4 grade au murit 1.564 de oameni.