Județele din România în care oamenii riscă să rămână în stradă în caz de cutremur. Câte locuințe din România sunt asigurate

Județele din România în care oamenii riscă să rămână în stradă în caz de cutremur. Câte locuințe din România sunt asigurate Sursa: Arhiva EVZ

În urma cutremurelor din Turcia, mii de cetățeni au rămas pe străzi, iar din cauza temperaturilor scăzute, ei riscă acum să moară de frig. În ceea ce privește România, situația ar fi la fel de catastrofală, având în vedere situația din județele cele mai expuse la dezastre naturale.

Conform datelor Pool-ului de Asigurarea Împotriva Dezastrelor (PAID), entitatea care emite asigurările obligatorii pe locuință în caz de dezastre naturale, doar în câteva județe din România numărul asigurărilor depășește media pe țară.

Printre aceste județe se află București, Arad, Timiș, Sibiu, Brașov, Prahova, Constanța și Cluj. Fără aceste zone, dintre care se remarcă București, Timiș și Brașov cu un nivel de asigurare de peste 30%, media națională scade spre 15%.

Județele expuse la dezastre naturale au cele mai puține asigurări pe locuință

În schimb, situația este și mai dezastruoasă în cele mai expuse zone la dezastre naturale. Spre exemplu, în Vrancea și Buzău, cele mai expuse județe la cutremur, numărul asigurărilor abia dacă depășește 14%.

Ne puteți urmări și pe Google News

O situația asemănătoare întâlnim în județele din sud și în cele din estul și nord-estul Moldovei, acolo unde asigurările pe locuință de abia există. În aceste zone sunt cele mai mari probabilități ca un dezastru natural să se întâmple, cum ar fi inundațiile sau seismele. Județele Olt, Teleorman, Călărași, Ialomița, Vaslui și Botoșani au un nivel de asigurare între 7 și 10%.

Cât costă o poliță de asigurare împotriva dezastrelor

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.

Această asigurare este obligatorie prin lege și costă în jur de 20 de euro pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pentru cele din chirpici. În caz de dezastru natural, suma asigurată este 20.000 de euro, pentru locuințele din materiale moderne și 10.000 de euro pentru celelalte. Riscurile acoperite sunt cutremur, inundație și alunecări de teren.

Potrivit legii, cei care nu au locuința asigurată riscă o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei, deși acestea nu se aplică aproape niciodată. De asemenea, unii pot considera că suma despăgubită este infimă, însă în aceste situații asigurarea PAD poate fi completată cu una facultativă, potrivit economica.net.