Majorarea dobânzilor afectează serios piața imobiliară. Vânzările de locuințe a scăzut dramatic
- Simona Suciu
- 11 ianuarie 2023, 22:43
Majorarea dobânzilor și prețurile mari au dus la o criză pe piața imobiliară din România, dar și din Europa. Vânzările de locuințe au scăzut dramatic. Creditele pe termen lung se obțin tot mai greu.
Majorarea dobânzilor în majoritatea țărilor europene afectează grav piața imobiliară. Prețurile au crescut și ele extrem de mult, astfel că vânzările de locuințe au scăzut dramatic.
În România, piața imobiliară este extrem de instabilă, iar prețurile se schimbă de la o lună la alta. În ultimul an, în unele orașe locuințele s-au scumpit mult, în altele s-au ieftinit. Per total, în ultimii 12 ani prețul locuințelor a crescut cu 23%, după cum arată o statistică Eurostat.
Potrivit sursei citare, în aceeași perioasă, prețurile caselor s-au dublat în țări precum: Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Cehia, Luxemburg și Austria. Cele mai mari scăderi ale prețurilor s-au înregistrat în Grecia și Italia.
Mai puține credite
Majorarea dobânzilor la credite îi afectează direct pe românii care vor să-și cumpere o locuință. Ratele au crescut mult în ultimul an după ce dobânda de referință a fost majorată de mai multe ori. Ultima majorare a fost decisă de BNR chiar marți, 10 ianuarie. Dobânda cheie a ajuns la 7%.
Salariile însă nu au crescut la fel de mult, iar mulți români nu mai îndeplinesc condiția principală impusă de bănci în cazul creditelor ipotecare. Rata lunară nu trebuie să depășească 40% din venituri. În acest context, vânzările de locuințe au scăzut extrem de mult.
Criză și în Europa
Situația este similară în multe țări europene. În Ungaria de exemplu vânzările de pe piața imobiliară cu scăzut cu 43% în luna decembrie. Reprezentanții companiilor de profil estimează că, în 2023, vor vinde cu 120.000 de locuințe mai puțin decât anul trecut.
Și în Polonia, vânzările au scăzut dramatic, iar mai multe investiții imobiliare anunțate au fost amânate. Cu toate acestea prețurile de piață continuă să crească. În Suedia, efectul este invers. Prețurile au scăzut pentru a stimula vânzările care sunt în cădere liberă. În Germania, cea mai puternică economie a UE, volumul tranzacțiilor pentru întreg anul 2022 a scăzut cu 74% față de 2021.
Un alt efect al crizei de pe piața imobiliară este majorarea chiriilor. În România prețurile sunt acum mai mari cu 26% față de 2021. În Uniunea Europeană creșterea este de 15%, potrivit digi24.ro.