Schimbări pe piața imobiliară. Cât costă apartamentele în marile orașe. Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri

Schimbări pe piața imobiliară. Cât costă apartamentele în marile orașe. Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Valul de scumpiri din ultimul an a afectat și zona imobiliară. Prețurile au evoluat în funcție de cererea de pe piață. Dacă în unele orașe acestea au scăzut, în altele au continuat să crească în ciuda crizei.

Piața imobiliară a fost afectată în ultimul an de scumpiri mari la materialele de construcții, dar de creșterea dobânzilor la credite. Dacă în anii trecuți exista o tendință unitară la nivelul întregii țări în ceea ce privește prețurile, acum piața nu mai este la fel de echilibrată.

„Piața rezidențială a evoluat conform așteptărilor noastre în acest final de an, înregistrând creșteri ușoare pe anumite segmente, dar și corecții pe altele. Piața se află în continuare în căutarea punctului de echilibru, lucru care cel mai probabil se va întâmpla spre mijlocul anului viitor, odată cu stabilizarea prețurilor materialelor și costurile de construcție. Un factor de risc rămâne costul finanțării”, explică Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Clujul, cel mai scump oraș

Prețul apartamentelor a scăzut în București cu 0,7% și a ajuns la 1.716 de euro pe metru pătrat util în noiembrie față de 1.728 de euro pe metru pătrat în luna precedentă. S-au observat diminuări de prețuri atât la locuințele noi, cât și la cele situate în imobile mai vechi.

La Brașov, prețul apartamentelor vechi a scăzut însă 0,3%, de la 1.512 la 1.507 de euro pe metru pătrat. În ceea ce privește locuințele nou construite s-a înregistrat o creștere de preț de 2% în noiembrie, față de luna octobmrie, de la de la 1.777 la 1.813 euro pe metru pătrat.

În Cluj Napoca, orașul cu cele mai scumpe apartamente din țară, prețurile au crescut din nou. În cazul locuințelor vechi creșterea a fost de 0,6%, de la 2.401 la 2.415 euro pe metru pătrat. În cazul apartamentelor noi majorarea a fost de 3,3% de la 2.475 la 2.557 de euro pe metru pătrat.

Fluctuații de preț

La Constanța, prețul apartamentelor vechi a stagnat la 1.372 de euro pe metru pătrat. În schimb în cazul locuințelor noi s-a înregistrat o majorare de 3,8% de la 1.457 la 1.512 de euro pe metru pătrat.

În Iași, prețurile au fost mai mari în luna noiembrie comparativ cu octombrie la apartamentele vechi. Acestea s-au scumpit cu 0,9%, de la 1.311 la 1.323 de euro pe metru pătrat. Prețul locuințelor noi a rămas același, respectiv 1.328 de euro pe metru pătrat.

În Timișoara, prețurile au scăzut atât la apartamentele noi, cât și la cele vechi. Locuințele vechi au înregistrat o ieftinire de 0,4% de la 1.434 la 1.428 de euro pe metru pătrat. Prețul apartamentelor noi a scăzut cu 1% de la 1.523 la 1.508 de euro pe metru pătrat, potrivit stiripesurse.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News