Asigurarea la cutremur pentru o locuință în România. Cât costă și ce daune sunt acoperite

Asigurarea la cutremur pentru o locuință în România. Cât costă și ce daune sunt acoperite Ruine după cutremur. Sursa:Twitter

Societățile de asigurare-reasigurare, care sunt prezente în România, oferă la vânzare și polițe de asigurare împotriva cutremurelor.

Este bine de știut că în România există două tipuri de astfel de asigurări împotriva cutremurelor, una obligatorie, și o alta facultativă.

În primul caz, asigurarea este de 20 de euro/an, pentru fiecare locuință de tip A, adică cele construite din materiale rezistente, beton, cu armătură din fier și cărămidă sau BCA.

Nicoleta Radu, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) explică faptul că prima de asigurare pentru clădirile de tipul A, ”este de 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de până la 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua categorie de proprietari, care sunt obligați să încheie asigurări la cutremur, sunt cei care dețin o locuință de tipul B, construită din materiale mai puțin rezistente. În acest caz, asigurarea este de zece euro/an, iar despăgubirea oferită de 10.000 de euro.

Patru din cinci case nu au asigurare

Asigurarea facultativă care poate fi încheiată la orice companie de asigurări, poate fi achitată pe loc, pentru un an de zile, la o valoare declarată de beneficiarul poliței.

”Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incediu, trasnte, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă”, a declarat și Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurări.

De exemplu, dacă un apartament este estimat de proprietar la 60.000 de euro, suma pe care acesta trebuie să o achite pentru poliția de asigurare este de aproximativ 100 de euro.

La coada clasamentului European

România se află la coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeană, cu cele mai puține polițe facultative încheiate cu firmele de asigurări, pentru cutremure.

Statistica oficială arată că doar un imobil din cinci are asigurare, iar în caz de cataclism natural, proprietarul ar putea primi bani sub formă de despăgubiri.

”În acest moment, din circa 9,6 milioane de locuințe, existente în țară noastră la finalul anului trecut, doar cam 20 la sută, deci una din cinci locuințe are o polița obligatorie”, explică și Alexandru Ciuncan, preşedinte UNSAR.