Evenimentul Zilei > Economie > România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru iarnă: Gradul de umplere al depozitelor este de 61,5%
România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru iarnă: Gradul de umplere al depozitelor este de 61,5%

România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru iarnă: Gradul de umplere al depozitelor este de 61,5%

Depogaz, principalul operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România, dă asigurări că țara noastră nu va avea nicio problemă în ceea ce privește livrarea de gaze naturale către populație în acest sezon rece.

Potrivit reprezentanților companiei, gradul de umplere a depozitelor cu gaz este în ultima lună de iarnă din acest sezon de 61,5%. De asemenea, cantitatea de gaze naturale aflată în depozitele de înmagazinare subterană este de 1.880.000.000 de metri cubi.

România nu va avea probleme cu asigurarea de gaze pentru cetățeni

„România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece, stocul Depogaz fiind în acest an mai mare cu 780 de milioane de metri cubi, în comparaţie cu  perioada similară a anului trecut”, a transmis sâmbătă compania într-un comunicat.

De asemenea, funcţionarea serviciului de extracţie gaze naturale din depozite se desfăşoară în bune condiţii, Line-Pack-ul zilei fiind de 79.102 milioane metri cubi, conform datelor publicate de operatorul de transport, SNTGN Transgaz, potrivit news.ro.

În luna decembrie a anului trecut, ministrul Energiei Virgil Popescu a arătat că România devine deja încet încet un hub de gaze regional şi va asigura securitatea energetică atât a României cât şi a regiunii.

El a spus atunci că țara noastră este pregătită pentru iarna ce va urma, neexistând probleme nici în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol şi nu avem probleme nici cu aprovizionarea în ceea ce priveşte combustibilul, iar la gaze stocurile fiind de peste 2,8 miliarde metri cubi. „Le monitorizăm zilnic, nu avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale a României şi aţi observat că România devine deja încet, încet un hub de gaze regional, prin România se duc gaze şi în Ucraina şi în Ungaria”, a spus atunci ministrul Energiei.

Care este cantitatea de gaze înmagazinate în depozite

În decembrie 2022, rezervele de gaze au început să scadă din cauza condițiilor meteorologice, dar, din ianuarie 2023 încoace, nivelul de umplere a rămas la peste 80% în majoritatea statelor membre din Uniune.

La 18 ianuarie 2023, România avea un nivel de umplere al depozitelor de 71,9%. De asemenea, s-au dat asigurări că statele membre cu capacități de înmagazinare mai scăzute vor colabora cu cele care dețin instalații mai mari, astfel încât să își asigure rezervele, potrivit Consiliului European.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: