Tranzitul de gaze naturale prin Bulgaria va fi asigurat şi în viitor, astfel aprovizionarea cu energie a Ungariei este în siguranţă

Tranzitul de gaze naturale prin Bulgaria va fi asigurat şi în viitor, astfel aprovizionarea cu energie a Ungariei este în siguranţă Sursa foto: Dreamstime.com

Europa Centrală se confruntă cu ameninţări serioase din cauza războiului din Ucraina şi a creşterii presiunii migraţioniste, însă aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este asigurată datorită unor state de tranzit de încredere, precum Bulgaria, a declarat ministrul ungar de externe.

"Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură, deoarece atât furnizorii noştri, cât şi ţările de tranzit sunt de încredere", a subliniat Péter Szjjártó, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria. Oficialul ungar a menţionat că anul trecut Ungaria a putut cumpăra prin Bulgaria 4,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi este liniştitor faptul că Guvernul de la Sofia a precizat în mai multe rânduri că această rută de tranzit va fi asigurată şi în viitor. La o conferinţă de presă susţinută alături de Nikolai Milkov, ministrul bulgar de externe, Szijjártó a mai precizat că Europa Centrală se confruntă cu ameninţări serioase din cauza războiului din Ucraina şi a presiunii crescute a migraţiei.

"Bulgaria şi Ungaria sunt afectate simultan de consecinţele războiului, ne confruntăm simultan cu provocări de aprovizionare energetice şi ne confruntăm cu faptul că suntem supuși unei presiuni din ce în ce mai mari asupra rutei de migrație care devine cea mai aglomerată", a subliniat şeful diplomaţiei ungare, care a arătat: Această situaţie sporeşte importanţa unei cooperări predictibile şi corecte dintre cele două ţări.

Circuitul vital al gazelor naturale

"Bulgaria este una din cele mai importante ţări de tranzit pentru Ungaria în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale şi este liniştitor pentru noi faptul că Guvernul bulgar a precizat, în repetate rânduri, că acest rol de tranzit de încredere va continua şi în viitor". Ministrul de externe a numit drept un obiectiv strategic cooperarea strânsă pentru atragerea de noi resurse şi a subliniat că sunt necesare dezvoltări majore ale infrastructurii, de exemplu, pentru a creşte rolul gazelor naturale azere. "Aceasta este o problemă europeană şi cred că noi, cei din Europa Centrală, avem dreptul să ne aşteptăm ca Uniunea Europeană să sprijine construcţia de noi gazoducte şi dezvoltarea în viitor a infrastructurii necesare pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în Europa Centrală", a mai explicat şeful diplomaţiei ungare, care a amintit: Din cauza diferitelor interdicţii ale UE, transportul pe calea aerului a combustibilului nuclear din Rusia a devenit imposibil, astfel că Guvernul ungar a trebuit să găsească o nouă rută.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Începând din luna decembrie, combustibilul pentru funcţionarea Centralei nucleare din Ungaria soseşte din Rusia în Ungaria prin Bulgaria şi România, pe calea ferată, prin portul de la Varna, fapt pentru care vă suntem recunoscători", a declarat Péter Szijjártó. În ceea ce priveşte migraţia ilegală, ministrul ungar a afirmat că Balcanii de Vest reprezintă în prezent cea mai aglomerată rută de migraţie de pe continent. "Din cauza politicii pro-migraţie a Bruxelles-ului, ţările din Europa Centrală trebuie să facă eforturi serioase pentru a stopa migraţia", a avertizat politicianul. "Bulgaria şi Ungaria depun eforturi peste puterile lor. Bulgaria şi Ungaria şi-au construit garduri la frontieră. Atât Bulgaria, cât şi Ungaria investesc resurse umane uriaşe pentru a opri migraţia ilegală", a mai adăugat Szijjártó.

"Considerăm că lipsa de sprijin din partea Bruxelles-ului pentru o protecţie reală a frontierelor este inacceptabilă şi foarte periculoasă pentru securitatea în viitor a Uniunii Europene, UE nu oferă niciun sprijin pentru operarea, paza şi întreţinerea infrastructurii de protecţie a frontierelor", a subliniat şeful diplomaţiei ungare, menţionând: Ţările din regiune, aflate la frontierele externe ale UE, ştiu cu exactitate că migraţia trebuie stopată, nu gestionată. "Acest lucru necesită garduri şi o exprimare clară, iar noi, ungurii şi bulgarii, avem performanţe mult peste aşteptări în această privinţă", a subliniat ministrul ungar, care a calificat drept ruşinos faptul că Bulgaria nu a fost încă admisă în spaţiul Schengen. Referitor la acest subiect, Szijjártó a declarat că Guvernul ungar nu va accepta dubla măsură şi nu va permite "să fie înlocuite criteriile clare şi obiective din tratate cu criterii subiective". Sofia a îndeplinit aceste condiţii şi, prin urmare, Bulgaria merită să devină stat Schengen, a conchis ministrul ungar.

sursa: RADOR