Evenimentul Zilei > International > Cinci persoane vaccinate cu AstraZeneca, în Marea Britanie, au avut probleme. Una a murit
Cinci persoane vaccinate cu AstraZeneca, în Marea Britanie, au avut probleme. Una a murit

Cinci persoane vaccinate cu AstraZeneca, în Marea Britanie, au avut probleme. Una a murit

S-au înregistrat probleme la cinci persoane care s-au imunizat în Marea Britanie cu serul produs de AstraZeneca.

Probleme detectate în Marea Britanie, după vaccinarea cu AstraZeneca. Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale a anunțat că au fost raportate cinci cazuri. Ale unui tip rar de cheaguri de sânge, în venele cerebrale ale unor persoane. Cărora le-a fost inoculat vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca.

Pe de altă parte, reprezentanții MHRA au spus că beneficiile serului produs de compania anglo-suedeză sunt mult mai importante. Mai multe state din Europa au decis să oprească vaccinul AstraZeneca, din cauza problemelor semnalate.

Probleme detectate după vaccinarea cu AstraZeneca în Marea Britanie

„Nu există nicio dovadă că cheagurile de sânge se produc mai frecvent decât ar fi de aşteptat în absenţa vaccinării, pentru niciunul din vaccinuri”. A afirmat June Raine, directorul executiv al MRHA. Făcând referire la vaccinurile de la AstraZeneca şi Pfizer.

„Având în vedere rata de incidenţă extrem de rară a acestor evenimente de tromboză sinusală în rândul celor 11 milioane de persoane vaccinate şi întrucât nu este dovedită o legătură cu vaccinul, beneficiile vaccinului de la AstraZeneca în prevenirea bolii COVID-19, cu riscurile sale asociate de spitalizare şi deces, continuă să depăşească riscurile de potenţiale efecte secundare”. A mai spus June Raine.

Unul din cele cinci cazuri s-a soldat cu deces. După cum a anunțat Philip Bryan, şeful departamentului pentru siguranţa vaccinurilor din MHRA. Toate cele cinci persoane care au avut probleme sunt bărbați. Cu vârste cuprinse între 19 și 59 de ani.

Trebuie consultat un medic, dacă apar aceste simptome

MHRA recomandă oricărei persoane care prezintă o durere de cap ce persistă mai mult de patru zile după vaccinare sau echimoze în altă parte decât locul vaccinării, să se prezinte la un medic.

„Dacă simţim că există o legătură cauzală, atunci s-ar putea să trebuiască să actualizăm prospectul produsului, dar, per ansamblu, nu cred că va fi necesară o pauză de orice fel în programul de vaccinare”. A spus Munir Pirmohamed, preşedintele Comisiei pentru medicamente de uz uman.