Evenimentul Zilei > Social > România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritățile ignoră reacțiile adverse
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritățile ignoră reacțiile adverse

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritățile ignoră reacțiile adverse

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, decizia fiind luată de CNCAV, chiar dacă autoritățile din mai multe state europene au decis să suspende imunizarea cu acest produs.

România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Deși mai multe state europene au decis să suspende procedura de vaccinare cu acest tip de vaccin din cauza posibilelor problem pe care le cauzează.

Autorităţile au decis, luni seară, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19. Este vorba despre serurile care au fost autorizate până în acest moment la nivel european.

„În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate în momentul de faţă la nivel european”, precizează CNCAV.


Val de panică în Europa. Front comun contra vaccinului AstraZeneca. OMS și EMA sunt în alertă


România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Luni seara a avut loc o şedinţă extraordinară la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Discuțiile au vizat analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca. Aceasta, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccine. Informația este prezentată într-un comunicat de presă al CNCAV.

Mai multe state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată în mai multe state europene. Alte țări, printre care și România, au suspendat doar anumite loturi din produsul distribuit de compania farmaceutică, În toate cazurile decizia a fost luată din cauza reacțiilor adverse.

Cele mai grave reacții adverse semnalate au fost cazurile de tromboză care au survenit în zilele următoare inoculării.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunțat că va organiza joi o „reuniune extraordinară” pentru a discuta această controversă.

„Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (marţi). A convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară”, a precizat agenţia cu sediul la Amsterdam.

OMS analizează încă situația

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare. Acesta va studia siguranţa vaccinului AstraZeneca, a anunţat luni directorul agenţiei ONU, relatează AFP.

Mai multe ţări au suspendat, din precauţie, administrarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, după raportarea unor efecte secundare. Au fost invocate temeri legate de apariția unor cheaguri de sânge.

Spania, Franța, Germania, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia și chiar Bulgaria se numără printre statele care au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca. Măsura a fost adoptată, de fiecare stat în parte, pentru diferite perioade de timp.

Citește și: 

Scandalul AstraZeneca ia amploare. Mai multe state europene suspendă vaccinarea. Răspunsul companiei