Evenimentul Zilei > Social > Risc major de reinfectare cu COVID-19 la persoanele vârstnice. Primul studiu medical de profil
Risc major de reinfectare cu COVID-19 la persoanele vârstnice. Primul studiu medical de profil

Risc major de reinfectare cu COVID-19 la persoanele vârstnice. Primul studiu medical de profil

Persoanele de vârsta a treia prezintă un risc major de reinfectare cu COVID-19, conform unui studiu clinic publicat de o echipă de medici din Danemarca.

Risc major de reinfectare cu COVID-19 la persoanele vârstnice

Persoanele de vârsta a treia prezintă risc ridicat de reinfectare cu coronavirus. Avertismentul a fost lansat de medicii din Danemarca. Aceștia au publicat un studiu din care reiese că nivelul de protecție în rândul persoanelor vârstnice este de 47%.

Persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai ridicat de reinfectare cu COVID-19. Acestea au o protecție de doar 47% împotriva infecţiei repetate. Prin comparație, nivelul de protecție este de 80% în cazul persoanelor mai tinere. Studiul medicilor din Danemarca a fost publicat în revista medicală The Lancet, relatează joi dpa.

Risc major de reinfectare cu COVID-19 la persoanele vârstnice

Studiul se bazează pe rezultatele persoanelor testate în timpul primului şi al doilea val de coronavirus din Danemarca din 2020. Cercetarea s-a bazat pe analiza persoanelor infectate cu tulpina inițială a virusului.

„Studiul nostru confirmă ceea ce multe altele doar sugerau. Reinfectarea cu COVID-19 este rară la persoanele mai tinere şi sănătoase. Însă persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a contracta din nou boala”, a declarat Steen Ethelberg de la Institutul danez pentru vaccinuri (SSI).

Medicul Steen Ethelberg este coautor al acestei cercetări ale cărei rezultate au fost publicate în revista The Lancet.

Primul studiu pe scară largă

Potrivit altor constatări, protecţia împotriva reinfectării s-a menţinut pentru mai mult de şase luni. Pentru a evita situațiile de reîmbolnăvire, trebuie adoptate măsuri de protejare a vârstnicilor.  Este vorba despre distanțarea socială și de vaccinare. Acestea sunt esențiale chiar și în cazul oamenilor care au fost diagnosticaţi deja cu COVID-19″.

Cercetarea medicilor din Danemarca a fost etichetată ca fiind primul studiu de acest gen efectuat pe scară largă, asupra unui număr mare de pacienți.

Cercetătorii au analizat datele colectate ca parte a strategiei naţionale de testare COVID-19 din Danemarca. În cadrul acestei strategii, mai mult de două treimi din populaţie a fost testată pentru COVID-19 în 2020. Danemarca este o țară micuță cu o populație de 5,8 milioane de locuitori.