Evenimentul Zilei > Social > Ceva grav se întâmplă chiar acum în România! Apelul autorităţilor: Opriţi-vă!
Ceva grav se întâmplă chiar acum în România! Apelul autorităţilor: Opriţi-vă!

Ceva grav se întâmplă chiar acum în România! Apelul autorităţilor: Opriţi-vă!

Golirea rafturilor de alimente şi cumpărarea excesivă a spirtului sau a clorului nu mai reprezintă o noutate în România, dar în plină pandemie generată de Coronavirus, un alt comportament deviant tinde să ia amploare.

Aprovizionarea cu medicamente esențiale este ultima problemă apărută în ţara noastră. Dacă românii nu vor renunţa la construirea unor stocuri de medicamente, situaţia ar putea degenera. Acesta este apelul lansat recent de Colegiul Farmaciştilor, care a lansat în aceste context un apel la civism.

„Membrii Colegiului Farmaciștilor din România, în contextul pandemiei de Covid-19, rămân fideli datoriei legale și morale de a asigura accesul pacienților la medicamente și respectării obligațiilor ce le revin față de oameni și față de sănătatea publică.

În pofida eforturilor pe care le depunem, ne confruntăm zilnic cu deficite în aprovizionarea cu medicamente esențiale.

Ultimele modificări legislative luate de către autorități, legate de prescrierea medicamentelor și transmiterea prescripțiilor, au avut scopul de a limita deplasarea pacienților vulnerabili către spitale și medicii specialiști, având în vedere asigurarea protecției celor mai fragili dintre noi în fața pandemiei.

Colegiul Farmaciștilor din România atrage atenția asupra unor situații apărute în teritoriu, ca urmare a aplicării acestora, care aduc disfuncționalități în procesul de aprovizionare și eliberare a medicamentelor și pot pune pacienții la risc în cele din urmă.

În practică, au fost semnalate situații în care pacienții tind să își facă rezerve de medicamente, fapt care pune presiune suplimentară pe stocurile existente, medicii transmit prescripțiile direct către anumite farmacii, în loc de a le transmite pacienților, sau transmit pe email/whatsapp rețete pentru produse cu regim special din categoria stupefiantelor și psihotropelor”, se arată într-un comunicat de presă postat pe colegfarm.ro.

La rândul său, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, domnul Prof. Dumitru Lupuliasa, a declarat: „Organizația noastră a centralizat toate aceste situații și le-a înaintat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, solicitând soluționarea lor urgentă.

Vom urmări rezolvarea tuturor acestor probleme și vom continua să monitorizăm situația din țară. Până atunci, lansez un apel la un comportament responsabil, adresat tuturor categoriilor implicate, pentru a înțelege caracterul excepțional al acestor măsuri luate în contextul pandemiei și de a respecta prevederile legislației, astfel încât lanțul de aprovizionare cu medicamente al populației să nu fie afectat și orice posibilitate de fraudă să fie înlăturată.”