Evenimentul Zilei > Social > Cele mai frecvente și înșelătoare mituri despre COVID-19. Rafila aduce lămuriri
Cele mai frecvente și înșelătoare mituri despre COVID-19. Rafila aduce lămuriri

Cele mai frecvente și înșelătoare mituri despre COVID-19. Rafila aduce lămuriri

La mai bine de un de la debutul pandemiei, avem multe informații despre boala SARS-COV-2 și despre tipurile de tratament. Totuși persistă multe idei preconcepute. Specialiștii explică în ce fel le putem evita.

Cele mai frecvente și înșelătoare mituri despre COVID-19. Profesorul Alexandru Rafila a comentat la Antena 3 cele 5 mituri legate de valul 3 al pandemiei.

Primul mit COVID: Vaccinul nu ne protejează de noile tulpini

Primul mit legat de vaccinuri este cel care susține că vaccinurile nu ne protejează împotriva noilor tulpini: britanică, sud africană, braziliană.

„Vaccinurile protejează poate în măsura mai mică împotriva unora dintre aceste tulpini. Nu a tuturor acestor tulpini, discutăm de 3 tulpini diferite. Sunt două lucruri care sunt importante. În primul rând care este proporția îmbolnăvirilor din populație cu una din tulpini. Şi dacă pentru tulpina britanică există argumente că se răspândește comunitar în toată țara, pentru celelalte două încă nu există astfel de argumente. După vaccinare ceea ce ne interesează nu este neapărat faptul că nu mai face boala. Dacă faci o formă ușoară a bolii este un lucru important (…)

Aceste vaccinuri disponibile în momentul de față protejează împotriva formelor grave de infecție. Este un lucru extrem de important. pentru că reduce pe de o parte nevoia de spitalizare și în mod evident mortalitatea. Cred că acesta este scopul unei campanii de vaccinare”, a spus reprezentantul României la OMS.

Al doilea mit: Masca va fi purtată pentru totdeauna, ca un mijloc de presiune asupra populaţiei

„Masca nu este un mijloc de presiune asupra populației, este un mijloc mecanic de împiedicare a transmiterii unei infecții respiratorii, sau o boală cu transmitere aeriană. În momentul în care dispare transmiterea comunitară, utilizarea măștii nu mai este necesară. Pot fi anumite situații în anumite zone, în anumite tipuri de activitate ca masca să fie recomandată”, a mai explicat specialistul.

Cele mai frecvente și înșelătoare mituri despre COVID-19. Al treilea mit: Sunt „doar 20.000 de morți” în România

„Asta nu este o filozofie sănătoasă. 20.000 înseamnă a zecea parte dintre decesele înregistrate în România în curs de un an. Nu este chiar așa de puțin. Ca efect al acestei epidemii au existat și morți indirecte. Au fost persoane care au ezitat să apeleze la servicii medicale. Numărul de decese în luna noiembrie a fost cel mai mare din istoria postbelică a României. Lucrurile acestea legate de deces sunt valabile atât timp cât sistemul este funcțional și poate să preia pacienții care au nevoie de îngrijire, inclusiv de terapie intensivă.

Pentru că sistemul este depășit nu ai de unde să știi cum evoluează decesele și de obicei nu evoluează neapărat în favoarea populației ci in defavoarea ei”, a mai spus expertul eoidemiolog.

„Responsabilitatea pe care o avem noi ca indivizi privind prevenirea infecției… un comportament fără mască nu reprezintă o marcă a libertății. Ci este o marcă a responsabilității, suntem ființe sociale”, a conchis profesorul Alexandru Rafila.

Al patrulea mit: Nu este bun protocolul medical anti-COVID, există alte metode de tratament

Profesorul Alexandru Rafila a făcut și o comparație a tipurilor de tratament existente și a validității lor.

„Eu nu cred în tratamentele minune în general. Tratamentele minune sunt afirmate dar nu sunt demonstrate. Nu au în spate niște studii științifice, niște publicații care să ateste că medicamentul este eficient, nu este toxic, pentru că există și această problemă.

Medicația așa zis tradițională, protocoalele care sunt recomandate de comisiile de specialitate sau de societățile profesionale medicale au în spate studii care le certifică că sunt utile, că nu fac rău. Persoanele care au primit acel tratament sunt mai apte să se vindece, să aibă evoluția bolii fără complicații, fără deces decât dacă nu iau acel tratament. Dacă pui în balanță cele două în mod evident tratamentul recomandat public oficial este cel pe care îl prefer”,

Al cincilea mit: De ce ne mai vaccinăm dacă putem să facem COVID şi după vaccinare?

„Din două motive ne vaccinăm. Pentru că este foarte probabil să nu facem COVID. Dacă facem COVID după vaccinare, facem o formă ușoară. Vaccinul îţi oferă un răspuns imun care este mult mai eficient și împiedică multiplicarea excesivă a virusului”, a spus în încheiere profesorul Alexandru Rafila.

Sursa: Antena 3

Citește și Schema de tratament miraculoasă împotriva Covid 19. Medicul Vlad Ciurea o recomandă

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.