Evenimentul Zilei > Actualitate > Cea mai MARE retragere cu torțe. De Ziua Forțelor Terestre, militarii vor parcurge 7 kilometri pe jos
Cea mai MARE retragere cu torțe. De Ziua Forțelor Terestre, militarii vor parcurge 7 kilometri pe jos

Cea mai MARE retragere cu torțe. De Ziua Forțelor Terestre, militarii vor parcurge 7 kilometri pe jos

În acest an, Ziua Forțelor Terestre va fi marcată de cea mai mare retragere cu torțe din ultimii 26 de ani. Evenimentul marchează încheierea zilelor de săbătoare organizate de infanteriștii români.

În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. Cu acest prilej, în toate garnizoanele din ţară şi în teatrul de operaţii din Afganistan se organizează manifestări dedicate acestei sărbători, care cuprind expoziţii, vizionări de filme documentare, exerciţii de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de către formaţiile cercurilor militare.

Seria de manifestări din Bucureşti, organizată de Statul Major al Forţelor Terestre a debutat, miercuri, atunci când a avut loc „Cupa presei la tir”, în poligonul Căţelu și se încheie sâmbătă, 23 aprilie. În ultima zi are loc și retragerea cu torțe, eveniment care impresionează, în fiecare an, locuitorii din întreaga țară. În acest context, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Ion Ungureanu a declarat că militarii cu torțe în mână vor mărșălui cale de șapte kilometri, fiind cel mai lung traseu străbătut de când a fost inițiată această manifestare.

Exerciții, tehnică de luptă și fanfară militară

În ultima zi a manifestărilor organizate de infanteriștii Armatei României, se vor organiza activităţi cultural-recreative în Parcul Tineretului, între orele 10.00 și 17.00. Militarii din forţele terestre vor prezenta tehnica de luptă, armamentul şi echipamentul din dotare, exerciţii demonstrative de intervenţie a echipei EOD, de supravieţuire, procedee de escaladare şi traversare cu ajutorul funicularului, tiroliană, tehnici de autoapărare, precum şi exerciţii de mânuire a armamentului. Între orele 18.00 și 20.30, va avea loc un spectacol susţinut de formaţii artistice ale cercurilor militare şi de către elevi din colegiile naţionale militare. Între orele 20.30 şi 22.00, va avea loc retragerea cu torţe, pe itinerariul Parcul Tineretului – Piaţa Unirii – Splaiul Independenţei – Piaţa Eroilor – Cotroceni.

Restricții rutiere

Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei transmite că, în conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, va fi restricționată circulația pe traseul retragerii cu torțe, între orele 20.00 – 22.00, pe traseul: Parcul Tineretului (intrarea Şincai) – Bd. Dimitrie Cantemir – Bd. I.C. Brătianu – Piaţa Unirii – Splaiul Independenţei – Pod Cotroceni – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Vasile Milea – Drumul Taberei – sediul Statului Major al Forţelor Terestre.

Deplasarea se va face pe banda I De circulaţie a trasului menţionat.