Dezvăluirile care cutremură planeta. Ce știau americanii încă din 2005 despre o nouă pandemie? ”Va fi prea târziu”

Dezvăluirile care cutremură planeta. Ce știau americanii încă din 2005 despre o nouă pandemie? ”Va fi prea târziu” Sursa: Pixabay

Președintele George W. Bush și-a propus atunci să cheltuiască 7 miliarde de dolari pentru a-și construi un plan împotriva viitoarei presupuse pandemii. Secretarii săi de cabinet și-au îndemnat personalul să ia totul în serios, iar Guvernul a lansat şi un site web, pandemicflu.gov , care este încă în uz astăzi.

În 2005, SUA au luat în calcul o posibilă viitoare pandemie anticipând că 90 de milioane de americani s-ar putea îmbolnăvit şi cel puţin 2 milioane ar putea muri.

După ce a schiţat istoria pandemiilor anterioare, inclusiv a gripei din 1918 care a ucis mai mult de jumătate de milion de americani, preşedintele George W. Bush a anunţat trei obiective - detectarea focarelor, stocarea de vaccinuri şi formularea unor planuri de urgenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să fi intuit președintele SUA - mai ceva ca Nostradamus - despre o viitoare pandemie?

În vara lui 2005, președintele George W. Bush se afla în vacanță la ferma sa din Crawford, Texas, când a început să răsfoiască o copie a unei noi cărți despre pandemia de gripă din 1918. Când s-a întors la Washington, el și-a chemat cel mai înalt consilier pentru securitate în Biroul Oval și i-a oferit  „Marea gripă” a istoricului John M. Barry, care spunea povestea înfiorătoare despre misterioasa boală care „ar ucide mai mulți oameni decât izbucnirea oricărei alte boli din istoria omenirii”.

„Trebuie să citești asta”, își amintește Fran Townsend că i-a spus președintele. „El a spus: „Uite, asta se întâmplă la fiecare 100 de ani. Avem nevoie de o strategie națională”.

Preşedintele Bush a refuzat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, să comenteze  despre  planul său legat de o viitoare pandemie. Dar remarcile lui de acum 15 ani rezonează cu tot ceea ce se întâmplă în prezent.

„Dacă așteptăm să apară o pandemie”, a avertizat el, „va fi prea târziu să ne pregătim. Și într-o zi multe vieți ar putea fi pierdute inutil pentru că nu am reușit să acționăm astăzi”, relata atunci abcnews.go.com.

Bush anunța în 2005 planul SUA pentru pandemia de gripă

Președintele Bush a prezentat planul federal de abordare a riscului unei pandemii de gripă într-un discurs de 30 de minute pe 1 noiembrie în fața a șase secretari de cabinet, înalți oficiali americani din domeniul sănătății și directori ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Națiunilor Unite.

Statele Unite vor stoca vaccinuri şi medicamente antivirale precum Tamiflu (oseltamivir) şi Relenza (zanamivir) şi vor accelera dezvoltarea de noi tehnologii ale vaccinurilor, de pildă unele bazate pe culturi celulare în loc de ouă de găină. Preşedintele american a cerut şi protecţie împotriva răspunderii legale pentru producătorii de vaccinuri.

SUA vor avea, de asemenea, planuri de urgență în vigoare în toate cele 50 de state și în fiecare comunitate locală. Michael Leavitt, secretar al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, va reuni oficialii de sănătate publică de stat și locali din întreaga țară pentru a discuta despre pregătirea pentru pandemie.

„Aceasta este o zi istorică în sănătatea publică”

Aceste planuri ar necesita o finanțare de urgență de 7,1 miliarde de dolari (4,1 miliarde de lire sterline; 6 miliarde de euro) de la Congres, a spus el. Senatul SUA a adoptat 94 la trei o măsură pentru a cheltui 8 miliarde de dolari pentru gripă pandemică şi 251 de milioane de dolari ar fi alocaţi pentru a ajuta alte ţări să detecteze şi să limiteze focarele.

La o reuniune a ONU din septembrie Bush anunţase un nou Parteneriat internaţional dedicat planurilor de răspuns gripa aviară şi pandemia de gripă l. Optzeci opt de ţări şi nouă organizaţii internaţionale se alăturaseră deja iniţiativei americane î noimebrie 2005.

„Aceasta este o zi istorică pentru sănătatea publică”, a spus Julie Gerberding, directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. „Muncim de mai bine de un deceniu pentru a pune gripa pe masă, iar acum preşedintele şi liderii Congresului se dovedesc implicaţi total”.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a lansat un document de 396 de pagini privind gripa pandemică după discursul președintelui, axat pe planificarea federală și de stat. Se presupunea că 90 de milioane de americani s-ar îmbolnăvi și aproape două milioane ar muri, într-un astfel de eveniment, scrie ncbi.nlm.nih.gov.