Evenimentul Zilei > Social > Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba

Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba

Răzvan Curcă, medic oncolog, a vorbit despre numărul morților din România începând cu primele 11 luni ale anului 2021. S-au înregistrat peste 300.000 de morţi în ţara noastră.

Răzvan Curcă, medic primar Oncologie, a dat şi câteva exemple de cazuri pe care le-a avut în spital, şi spune: „Am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar operabil în 2020, programat pentru intervenţie în martie, dar nu s-a mai operat din cauza stării de urgenţă. A revenit după un an, dar nu mai era operabil. Aşa au fost foarte multe cazuri”.

Un alt aspect subliniat de medicul oncolog: „Toți pacienții care, fie nu au putut să fie diagnosticați timp de două luni corespunzător, fie le-a fost frică să vină la spital în perioada martie-mai și au stat la domiciliu, acum vin în număr tot mai mare și cu stadii avansate. În plus, vin mulți pacienți prin UPU cu cancere extrem de avansate, la care este doar posibilitatea de îngrijiri paliative, fără a mai avea vreo indicație pentru altă terapie oncologică”, a subliniat doctorul Răzvan Curcă, medic oncolog, SJU Alba Iulia.

Pandemia a omorât oameni cu șanse mari de a trăi

Dr. Răzvan Curcă:  „Am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar operabil în 2020, programat pentru intervenţie în martie. Dar s-a dat starea de urgenţă, totul era blocat şi nu s-a mai operat, s-a pierdut momentul operator. A revenit la mine după aproape un an, nu mai era operabil, iar acesta este un exemplu pentru ce s-a întâmplat cu foarte mulţi pacienţi. Pandemia a întârziat foarte mult accesul la servicii medicale mai ales la pacienţii cronici, care nu au mai venit nici la diagnostic, nici la tratament”, a explicat medicul Răzvan Curcă.

O altă cauză, în opinia medicului, a fost lipsa de resursă umană în spitale, şi spune: ”O parte dintre cei care au decedat anul trecut au murit de Covid, iar o parte au întârziat diagnosticul, spitalele nu au avut destulă resursă umane, pacienţii au amânat prezentarea la medic de frică sau din necunoaştere, iar acestea au fost printre cauzele mortalităţii excesive de anul trecut. Pacienţi nu au fost mai puţini, dar s-au diagnosticat mai puţini”, a subliniat medicul oncolog.

Ce spune medicul oncolog despre noul val al pandemiei

Medicul Răzvan Curcă este de părere că noul val al pandemiei ne va afecta, mai ales pe tineri, copii şi vârstnicii. ”Mă aştept la mai multe cazuri de infectări la tineri şi la copii şi vom avea o mare problemă cu vârstnicii nevaccinaţi, pentru că la noi, spre deosebire de situaţia din alte ţări, procentul de vaccinare la vârstnici este de sub 30%”, a concluzionat medicul Răzvan Curcă.