Dezvăluirea care cutremură lumea! SUA își încordează mușchii. Marile puteri ale lumii, în alertă maximă
- Nicolae Comănescu
- 17 ianuarie 2022, 12:00
Oficialii armatei americane au lăsat la vedere un submarin care poate fi observat extrem de rar. Evenimentul a avut loc în Guam, în weekend-ul trecut.
Una dintre cele mai puternice arme din arsenalul marinei americane a făcut o escală rară în Guam în weekend-ul trecut, și a trimis un mesaj aliaților și dușmanilor pe fondul tensiunilor tot mai mari din Indo-Pacific, au declarat analiștii militari, conform CNN.
Submarinul care este mândria marinei americane a putut fi văzut în Guam
USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, care transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, a ajuns sâmbătă la baza navală din teritoriul insulei americane din Pacific. Este prima vizită a unui submarin cu rachete balistice - numit uneori „boomer” - în Guam din 2016 și doar a doua vizită anunțată din anii 1980.
„Vizita în port consolidează cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea, flexibilitatea, promptitudinea și angajamentul continuu al SUA față de securitatea și stabilitatea regională Indo-Pacific”, se arată într-un comunicat al Marinei Statelor Unite ale Americii.
Mișcările celor 14 submarine „boomeri” din flota Marinei americane sunt, de obicei, secrete foarte bine păzite. Datorită energiei nucleare, navele pot funcționa în imersiune luni întregi, rezistența lor fiind limitată doar de proviziile necesare pentru a susține echipajele de peste 150 de marinari, conform sursei citate.
„Este ceva ieșit din comun ca unul dintre ele să fie fotografiat”
Reprezentanții Marinei spun că submarinele din clasa Ohio stau în medie 77 de zile pe mare înainte de a petrece aproximativ o lună în port pentru întreținere și realimentare.
Este ceva ieșit din comun ca unul dintre ele să fie fotografiat chiar și în afara porturilor lor de origine, Bangor, Washington, și Kings Bay, Georgia. Secretul care înconjoară submarinele cu rachete balistice face ca acestea să fie „cea mai importantă parte supraviețuitoare a triadei nucleare”, care include, de asemenea, rachetele balistice cu silozuri de pe continentul american și bombardierele cu capacitate nucleară precum B-2 și B-52.
Transmite sau nu un mesaj intenționat?
Însă, în contextul în care între SUA și China se nasc tensiuni legate de statutul insulei autonome Taiwan și în timp ce Coreea de Nord își intensifică testele de rachete, Washingtonul poate face o declarație cu submarinele sale balistice pe care nici Beijingul și nici Pyongyangul nu o pot face, potrivit analiștilor.
„Transmite un mesaj - intenționat sau nu: putem parca 100 și ceva de focoase nucleare la ușa voastră și nici măcar nu veți ști sau nu veți putea face mare lucru în acest sens. Iar invers nu este adevărat și nici nu va fi pentru o bună bucată de vreme”, a declarat Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei americane, în prezent analist la Center for a New American Security.