Evenimentul Zilei > Social > Populismul socialist, declarat neconstituțional la Berlin. Plafonarea chiriilor, respinsă
Populismul socialist, declarat neconstituțional la Berlin. Plafonarea chiriilor, respinsă

Populismul socialist, declarat neconstituțional la Berlin. Plafonarea chiriilor, respinsă

Curtea constituțională a Germaniei a decis că plafonarea chiriilor din Berlin încalcă constituția ţării. Măsura plafonării chiriilor a fost una dintre cele mai dezbătute legi din țară.

Curtea Constituţională a constatat că, din moment ce guvernul federal a adoptat deja o lege care reglementează chiriile, autorităţile locale nu puteau să-și impună propria lege și a declarat că decizia luată în Berlin privind plafonarea chiriilor este, prin urmare, nulă.

Curtea Constituțională a Germaniei a decis joi că o lege care plafonează chiriile din Berlin este invalidă

Măsura de plafonare a chiriilor a intrat în vigoare la data de 23 noiembrie a anului trecut, forțând proprietarii să scadă chiria pentru mai mult de 300.000 de chiriași și stabilind înghețarea lor pe o perioadă de 5 ani.

Curtea Constituțională și-a motivat decizia spunând: „Nu există posibilitatea ca puterea legislativă a statelor federale [să implementeze o asemenea măsură] datorită puterii legii federale de a o bloca”, a motivat instanța.

Compania imobiliară germană Vonovia a salutat hotărârea, afirmând însă că nu va cere plătirea retroactivă a diferenței de chirie deși decizia îi conferă acest drept: Decizia Curții Constituționale este logică iar plafonarea chiriilor nu era potrivită pentru a rezolva problemele de pe piața locuințelor din Berlin,  a afirmat Rolf Buch, directorul executiv al Vonovia.

„Chiriașii nu ar trebui să sufere niciun dezavantaj financiar ca urmare a deciziilor politice”, a adăugat acesta, cu referire la faptul că Vonovia nu va percepe retroactiv diferența de chirie.

Cea mai mare lovitură primită în plină pandemie de chiriașii berlinezi

Iar Kai Wegner, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar CDU, a numit decizia o „înfrângere sensibilă” pentru guvernul berlinez, căruia i-a reproșat faptul că a făcut „o promisiune falsă a plafonării chiriilor” locatarilor orașului.

„Astăzi a fost o zi grea pentru chiriașii din Berlin”, a declarat Sebastian Scheel, ministrul berlinez pentru dezvoltare urbană și locuințe, din partea partidului de stânga.

Senatul orașului Berlin este condus de coaliția de stânga în care social-democrații dețin majoritatea.

Este acum sarcina guvernului federal fie să creeze o lege a chiriilor eficace care să asigure o combinație socială în orașe sau să transfere competența pentru acest lucru statelor”, a scris pe Twitter senatorul responsabil de locuințe în Berlin, Sebastian Scheel.

Dezvoltatorii și companiile imobiliare criticaseră plafonarea prețurilor ca fiind neconstituțională, unii experți afirmând că aceasta ar înrăutăți de fapt criza locuințelor din Berlin prin alungarea investitorilor.

Chiriile din Berlin au fost timp de cinci ani de zile mai scăzute decât în alte orașe europene mari dar s-au dublat din 2008 după ce aproximativ 40.000 de persoane s-au mutat anual în capitala germană. În jur de 85% din rezidenții Berlinului sunt chiriași, scrie DW.